Αθώα περιστερά η Βόρεια Κορέα

default image

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να αποδείξει στις ΗΠΑ, ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να αποδείξει στις ΗΠΑ ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ.

Οι αποδείξεις αυτές θα διαψεύσουν σχετική πληροφορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από πέντε χρόνια, την οποία επικαλέσθηκε την εποχή εκείνη ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Ο Μπους είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, το Νοέμβριο του 2002, ότι η Πιονγιάνγκ εμπλουτίζει ουράνιο με στόχο την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Επικαλούμενη νοτιοκορεάτες και αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, η εφημερίδα τονίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ παρέχει σε αμερικανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε έγγραφα και εξοπλισμούς για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει τέτοιο όπλο.

Μετά την υπογραφή συμφωνίας στις 13 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο με την ολοκλήρωση μαραθώνιων συνομιλιών των έξι χωρών (οι δυο Κορέες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία), η Πιονγκγιάνγκ διέκοψε τη λειτουργία του αντιδραστήρα του Γιονγκμπιον, του μοναδικού αντιδραστήρα ικανού για παραγωγή πλουτωνίου λαμβάνοντας ως ανταμοιβή στη χειρονομία της αυτή ενεργειακή βοήθεια.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα