Αβραμόπουλος: Να προχωρήσει επειγόντως η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Να προχωρήσει επειγόντως η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα
MOTIONTEAM

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις χαμηλές επιδόσεις των κρατών - μελών όσον αφορά το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μετεγκατάσταση, ούτε σχέδιο Β. Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα επειγόντως», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτούντων ασύλου που μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τους 1.500.

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις χαμηλές επιδόσεις των κρατών-μελών όσον αφορά το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδότηση που ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να μειώνονται, οι επιστροφές στην Τουρκία αυξάνονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την Τουρκία για την προστασία Σύρων και μη Σύρων πολιτών, και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλας Ντίκοφ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία.

Αναφορικά με την Ιταλία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε: «Όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Έχουμε λάβει μέτρα, αλλά δεν είναι αρκετά». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα βλέποντας τις ροές μεταναστών να αυξάνονται και στην Ιταλία.

Σε λειτουργία το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κω

Τέθηκε σε λειτουργία το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην Κω με μικρό αριθμό φιλοξενουμένων (234 άτομα).

Την ίδια ώρα στα 32.244 άτομα (αυξημένα κατά 407 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες-μετανάστες που διαμένουν στα 32 πλέον, κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες φιλοξενίας 41.412 ατόμων.

Παράλληλα, οι τρεις κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, διαθέτουν 34.450 μερίδες φαγητού - ήτοι 103.350 γεύματα - σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στα κέντρα φιλοξενίας έχουν διατεθεί 26 ιατροί και 17 νοσηλευτές - για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων-μεταναστών, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται περιοδικά και με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).

Ειδικότερα

Στη Λέσβο διαμένουν 3.060 άτομα

Στη Χίο 1.300

Στη Σάμο 931

Στη Λέρο 477 (σταθερός)

Στην Κω 234

Στο Σχιστό 1.810 (σταθερός)

Στο Λαύριο 385 (σταθερός)

Στη Μαλακάσα 1.299

Στη Ριτσώνα 800 (σταθερός)

Στα Διαβατά 2.100 (σταθερός)

Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.980 (σταθερός)

Στο Χέρσο Κιλκίς 3.987 (σταθερός)

Στον Άγιο Ανδρέα 187

Στο Κουτσόχερο 801

Στα Δολιανά 210 (σταθερός)

Στον Κατσικά 1.117

Στη Φιλιππιάδα 483

Στα Καλύβια Πιερίας 332

Στη Νέα Χράνη Πιερίας 323

Στο Κτήμα Ηρακλή Πιερίας 197

Στα Γιαννιτσά 893 (σταθερός)

Στη Βέροια 396

Στην Κυλλήνη 303

Στην Αλεξάνδρεια 678

Στον προβλήτα Σκαραμαγκά 2.900

Στα Οινόφυτα Βοιωτίας 110

Στο Ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου 1.018

Στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 285 (σταθερός)

Επίσης, στο κέντρο φιλοξενίας στο 3ο χλμ Βόλου-Λάρισας φιλοξενούνται 86 άτομα, στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων «Μαθητική Εστία» 139 άτομα (σταθερός), στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης - βιομηχανικός χώρος FESSAS 782 άτομα και

στον Ελαιώνα 641 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα 'απλούστερης' έκδοσης θεωρήσεων διαμονής σε τουρίστες από Τουρκία

SHARE:

24Media Network