Αυτό είναι το κείμενο που δεν δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση

default image

Το κείμενο που πρότεινε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και απορρίφτηκε άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση. Ποια ήταν τα σημεία διαφωνίας

Ένα κείμενο που δεν άφηνε πολλά περιθώρια στην Αθήνα να προχωρήσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό, παρουσιάστηκε στο eurogroup της Δευτέρας και φυσικά οδήγησε σε οριστική διαφωνία και αναστολή της συνεδρίασης. Το κείμενο μιλούσε “για εξάμηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ενδιάμεσο βήμα”. Τα σημεία που “αγκάθια” που ουσιαστικά έδειχνα πως η Ευρώπη δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις της, σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και μετά τη συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα σημεία ξεπερνούσαν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης:

*Επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος

Το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα του κειμένου που παρουσίασε ο πρόεδρος του eurogroup είναι η φράση “παρόντος προγράμματος”. “Η ελληνικές αρχές τόνισαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τους τα σχέδια της νέας κυβέρνησης” γράφει το κείμενο.

*Λιτότητα σε όλα τα επίπεδα

Το δεύτερο σημείο τριβής έχει να κάνει σαφώς με τις υποδείξεις του κειμένου για περικοπές σε συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχε τοποθετηθεί πως δεν θα δεχτεί άλλες αλλαγές σε συντάξεις και εργασιακά θέματα, ενώ και στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ζητά όρους που να εξασφαλίζουν την επικερδέστερη συμφωνία για το κράτος.

*Πλεόνασμα όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί

Στη συνέχεια του κειμένου τονίζεται πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στη δέσμευση για πλεόνασμα στο ύψος που είχε συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012 και την τότε συνεδρίαση του eurogroup. Επίσης, τονίζεται πως κάθε νέο μέτρο της κυβέρνησης θα πρέπει να μην διακινδυνεύει την οικονομική σταθερότητα.

Πηγή Φωτογραφίας AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα