Αυτόν τον Μακρόν ποιος θα τον πάρει;

Αυτόν τον Μακρόν ποιος θα τον πάρει;
Ο Εμανουέλ Μακρόν AP

Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι επιχειρούν να "πλευρίσουν" το Γάλλο πρόεδρο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την παρουσία τους στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, την ώρα που ο Μακρόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα λόγω της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του.

Την προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές άνοιξε επίσημα σήμερα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, με τη “σφραγίδα Μέρκελ”. 

Στον ίδιο ρυθμό και ο φλαμανδικός Τύπος του Βελγίου, που δημοσιεύει σήμερα σχετικά άρθρα.

Χαρακτηριστικό είναι το κεντρικό πρωτοσέλιδο της De Standaard υπό τον τίτλο «Ο Ρούτε και ο Μισέλ σκοπεύουν να ‘πλευρίσουν’ τον Μακρόν» που υπογράφει ο Bart Beirlant, το οποίο αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας κοινής καθόδου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και του Γάλλου προέδρου Μακρόν στις προσεχείς ευρωεκλογές, εκφράζοντας την άποψη ότι θα κάτι τέτοιο μπορούσε να αλλάξει άρδην το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο.

 Σημειώνεται ειδικότερα ότι  στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο,  οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι ανέθεσαν στους πρωθυπουργούς Ολλανδίας και Βελγίου, Ρούτε και Μισέλ αντίστοιχα, το καθήκον να βολιδοσκοπήσουν τον Γάλλο πρόεδρο  Μακρόν για το ενδεχόμενο να συμπήξουν ένα κοινό μέτωπο στις ευρωεκλογές του Μάϊου 2019. Επισημαίνεται ότι η επιλογή των δύο αυτών προσώπων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς ο μεν πρωθυπουργός του Βελγίου διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς και οι απόψεις τους για τα ευρωπαϊκά θέματα συμπίπτουν απόλυτα, ο δε Ρούτε έχει αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος σε ευρωπαϊκούς κύκλους μετά το Brexit και ήδη το όνομά του κυκλοφορεί για τη διαδοχή του Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι το κόμμα του Μακρόν (En Marche) αναμένεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο εταίρο για τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους οι οποίοι με την προσθήκη του En Marche θα γίνονταν το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να υποστούν μεγάλες απώλειες.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, διευκρινίζει ο αρθρογράφος, το γεγονός ότι αύριο ο Μακρόν πρόκειται να συναντήσει στο Λουξεμβούργο τους πρωθυπουργούς Βελγίου και Ολλανδίας όπως και το Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Μπετέλ στα πλαίσια των προετοιμασιών για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ (19 και 20 Σεπτεμβρίου). Η διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής στο μεταναστευτικό εκτιμάται ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των τεσσάρων ηγετών, οι οποίοι όμως αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και το θέμα της μεταξύ τους εκλογικής συνεργασίας.

Εκτίμηση του αρθρογράφου πάντως είναι ότι η ένταξη του En Marche στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους είναι ελάχιστα πιθανή, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος μια νέα πρωτοβουλία «που θα κλονίσει συθέμελα το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό». Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει, δείχνει να έχει βάλει στα σκαριά ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κίνημα το οποίο θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, ακόμα και σοσιαλδημοκράτες όπως ο Ιταλός Μ. Ρέντσι και ο Ισπανός πρωθυπουργός  Π. Σάντσεθ. Επισημαίνεται ότι αρχικά ο Μακρόν έδειχνε να προκρίνει την συγκρότηση του φιλοευρωπαϊκού μετώπου μετά τις εκλογές, τώρα όμως εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει στη σύσταση του κινήματος πριν από τις εκλογές επειδή πιθανότατα φοβάται ότι η πτώση της δημοτικότητάς του και τυχόν κακή επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές θα τον αποδυναμώσει πολιτικά.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ευοδωθεί τελικά η συνεργασία του Μακρόν με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, ο Γκι Φέρχοφσταντ θα έβγαινε ‘εκτός παιχνιδιού’ σε ό,τι αφορά την ανάληψη εκ νέου του πηδαλίου της κοινοβουλευτικής ομάδας, λόγω της δύσκολης χημείας που έχει με τον Γάλλο πρόεδρο.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα