Big Brother Ισπανίας: Πώς ο νόμος μπορεί να βγάλει “λάδι” τον βιαστή της Prado

Big Brother Ισπανίας: Πώς ο νόμος μπορεί να βγάλει “λάδι” τον βιαστή της Prado
Στιγμιότυπο από πορεία διαμαρτυρίας για τη βία εναντίον των γυναικών, Ισπανία AP

Η υπόθεση Prado φέρνει στις μνήμες μας την -όχι και τόσο μακρινή- υπόθεση με τον ομαδικό βιασμό σε βάρους 14χρονης στην Ισπανία, το 2016. Το "σύνθημα δεν είναι κακοποίηση, είναι βιασμός", επανέρχεται στα σόσιαλ μίντια.

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ισπανία έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βιασμού μίας παίκτριας του Big Brother από συμπαίκτη της, που φέρεται να έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 2017, όσο εκείνη βρισκόταν στο παιχνίδι. Η Carlota Prado ήταν λιπόθυμη από το αλκοόλ και δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί, έως ότου, την επόμενη ημέρα, η παραγωγή την κάλεσε και της έδειξε βίντεο που μαρτυρούσε τον βιασμό της.

Λίγοι έχουν δει το συγκεκριμένο βίντεο, ωστόσο στη δημοσιότητα κυκλοφόρησε ένα δεύτερο, από την El Confidencial, που δείχνει την παίκτρια να βλέπει κάτι στην οθόνη και να κλαίει παρακαλώντας να σταματήσουν την προβολή του. Αυτό που παρακολουθούσε ήταν όλα όσα συνέβησαν το χρονικό διάστημα που ήταν λιπόθυμη από το ποτό: με άλλα λόγια, έβλεπε την πράξη του βιασμού της.

Στη συνέχεια ο Lopez, ο συμπαίκτης της Καρλότα, απομακρύνθηκε “εκτάκτως” από το σπίτι του show, η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο και έπειτα από λίγες ημέρες επέστρεψε στο σπίτι.

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβρη με την εισαγγελική αρχή να κάνει λόγο για “ενδείξεις βιασμού”.

Τι θα πει “ενδείξεις βιασμού” και τι διαφορά έχει αυτό στην ποινή του φερόμενου ως βιαστή της Καρλότα Πράδο;

Μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς την Καρλότα Πράδο έχει εκδηλωθεί στα σόσιαλ μίνια, μέσα από το hashtag #CarlotaNoEstásSola. Οι χρήστες των μέσων δικτύωσης εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην κοπέλα, αλλά και την αντίδρασή τους προς τον ισχύοντα ποινικό κώδικα της Ισπανίας, σύμφωνα με τον οποίο βιασμός ή σεξουαλική επίθεση μπορεί να θεωρηθεί μία πράξη μόνο εάν έχει γίνει χρήση βίας ή αν το θύμα έχει υποστεί εκφοβισμό.

Μία γυναίκα λοιπόν που έχει υποστεί βιασμό ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση και δεν γινόταν να προβάλει αντίσταση, σύμφωνα με τους νόμους της Ισπανίας, δεν βιάστηκε, ούτε δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση.

Η Ισπανία αναγνωρίζει σε αυτές τις περιπτώσεις το αδίκημα ως σεξουαλική κακοποίηση, μία κατηγορία που συνεπάγεται με “μαλακή” μεταχείριση των δραστών, οι οποίοι τη “σκαπουλάρουν” με ένα πλημμέλημα, έχοντας όμως ουσιαστικά διαπράξει το αδίκημα του βιασμού.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στις μνήμες μας το περιστατικό με τους πέντε άνδρες στην Ισπανία που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό μίας 14χρονης κοπέλας.

Οι άνδρες είχαν βιάσει το κορίτσι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού που περιλάμβανε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε ένα εργοστάσιο εκτός λειτουργίας στη Μανρέσα, μια πόλη της Καταλονίας, τον Οκτώβριο του 2016. Είχαν επιτεθεί στην κοπέλα ο ένας μετά τον άλλον.

Το δικαστήριο τότε αποφάνθηκε ότι οι πέντε κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν βιασμό, καθώς το θύμα ήταν “αναίσθητο” και έτσι δεν χρειάστηκε να ασκήσουν βία. Τους επιβλήθηκαν ποινές 10 με 12 έτη κάθειρξη, ενώ εάν είχαν κριθεί ένοχοι για βιασμό οι ποινές τους θα κυμαίνονταν από 15 έως 20 χρόνια κάθειρξη.

Στο θύμα επιδικάστηκε αποζημίωση 12.000 ευρώ. Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κόσμος θυμάται το “μαύρο” αυτό περιστατικό για τα δικαιώματα των γυναικών και αντιδρά. Το σύνθημα “Δεν είναι κακοποίηση, είναι βιασμός”, κυριαρχεί στα μέσα δικτύωσης αυτές τις μέρες με την επαναφορά του θέματος μετά το περιστατικό με το Big Brother.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα