Μπους: Ανεξάρτητο Κόσοβο

default image

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της επίλυσης του ζητήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, τάχθηκε ο Τζωρτζ Μπους από τα Τίρανα

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της επίλυσης του ζητήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, τάχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος

Σε συνομιλίες που είχε στα Τίρανα με την αλβανική ηγεσία, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του προς το σχέδιο Αχτισάαρι που προβλέπει την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας.

Ο Τζορτζ Μπους τόνισε χαρακτηριστικά: «κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά, το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο» και συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να διαρκέσουν επ΄αόριστον.

Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει, με ή χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μία απόφαση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Εκτός του Κοσόβου, κατά τη συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, συζητήθηκε η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις. Ο Σαλί Μπερίσα έκανε λόγο για «ιστορική» επίσκεψη, δεδομένου ότι ο Τζορτζ Μπους είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τα Τίρανα.
 
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Αλβανία για τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές της στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αναφερόμενος στις προσπάθειες ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ο Τζορτζ Μπους εκτίμησε ότι υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού προέδρου στα Βαλκάνια είναι η Σόφια όπου τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Βουλγαρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα