Brexit: Η διαδικασία εξόδου πρέπει να περάσει από τη βρετανική βουλή

default image

Παρά την αντίρρηση της κυβέρνησης, βρετανικό δικαστήριο απεφάνθη πως το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσει από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ράλι σημειώνει η στέρλινα

Το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να ψηφίσει για την έναρξη από την κυβέρνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( Brexit), αποφάνθηκε το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Πτώση μετοχών, άνοδο της Στερλίνας

Πτώση σημείωσαν οι βρετανικές μετοχές σήμερα, σε μια διαπραγμάτευση που χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις, μετά την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου για τη διαδικασία εκκίνησης του Brexit η οποία οδήγησε σε άνοδο τη στερλίνα. Στις 12:32 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των blue chip FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,3% στις 6.825,38 μονάδες.

Με αυτή την απόφαση του δικαστηρίου για το Brexit η στερλίνα θα σημειώσει ράλι, όσοι έχουν κέρδη σε δολάρια θα υποστούν μεγάλη πίεση

Ο δείκτης των blue chip υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος αφού το Ανώτερο Δικαστήριο έκρινε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία διαζυγίου από την ΕΕ, με την στερλίνα να κινείται ανοδικά «Με αυτή την απόφαση του δικαστηρίου για το Brexit η στερλίνα θα σημειώσει ράλι, όσοι έχουν κέρδη σε δολάρια θα υποστούν μεγάλη πίεση», σχολίασε ο Τζεγκ Τσάουντρι, γενικός διευθυντής στην LONTRAD.

Ο δείκτης FTSE 100 έχει καταγράψει ράλι 7,6% από τον Ιούνιο που η Βρετανία τάχθηκε υπέρ του Brexit, χάρη στην άνοδο των μετοχών πολυεθνικών εταιριών που έχουν κέρδη σε δολάρια και που ευνοούνται φορολογικά από την υποχώρηση της στερλίνας. Ο δείκτης FTSE 250, που είναι περισσότερο προσανατολισμένος στην εγχώρια αγορά, σημείωσε άνοδο κατά 1,2%, χάρη στο άλμα κατά 11,4% της μετοχής της εταιρίας δορυφόρων Inmarsat ύστερα από την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.

Επικοινωνία Γιούνκερ-Μέι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι αύριο το πρωί ύστερα από αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου. Η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση της Μέι στις Βρυξέλλες να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit έως τον Μάρτιο. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά σημείωσε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παροτρύνει το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις.

Προσηλωμένη στο χρονοδιάγραμμα η Μεί

Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο της η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το σχέδιό μας παραμένει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα