Χάρτης: Τα εδάφη που χάνει η Ρωσία από την Ουκρανία εν μέσω πυρηνικών γρίφων

Χάρτης: Τα εδάφη που χάνει η Ρωσία από την Ουκρανία εν μέσω πυρηνικών γρίφων
Ρωσικό τανκ που ανατινάχτηκε AP

Η απάντηση της Ρωσίας με τις δυνάμεις που επιστράτευσε, περίπου 300.000 άνδρες, μπορεί πλέον να μην είναι αρκετή. "Ενεργές" οι απειλές για χρήση τακτικών πυρηνικών.

Δημοψηφίσματα, προσαρτήσεις ουκρανικών περιοχών, απειλές χρήσης πυρηνικών, επιστράτευση. Η Ρωσία τρίζει τα δόντια της προς τη Δύση, ωστόσο σύμφωνα με τις αναφορές που έρχονται από το μέτωπο των συγκρούσεων, δείχνει πως χάνει διαρκώς εδάφη.

Εδαφικά κέρδη που είχε εξασφαλίσει η Ρωσία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο εξανεμίζονται μέσα σε ημέρες -αν όχι και ώρες, όπως αναφέρει η Washington Post. Πρακτικά, η επιστράτευση θα μπορούσε να βοηθήσει τον ρωσικό στρατό, ωστόσο ο τρόπος που γίνεται, οι φυγάδες, οι αντιδράσεις και το ηθικό που μόνο ακμαίο δεν είναι, δεν εκτιμάται πως θα μπορούσε να αλλάξει κάτι δραματικά. Όπως αναφέρει η Post, οι τρομαγμένοι άνδρες που θα φύγουν προς το μέτωπο, δεν μπορούν να γίνουν αυτομάτως μαχητές, επειδή απλά και μόνο πήραν στο χέρι ένα όπλο.

Η Washington Post εκτιμά πως μέχρι να μπουν στις μάχες οι 300.000 που κλήθηκαν για επιστράτευση, μπορεί να έχει χάσει τα περισσότερα εδάφη απ’ όσα έχει καταφέρει να καταλάβει. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, “ελπίδα” για τη Ρωσία θα ήταν να τελειώσουν οι εφεδρείες και το υλικό των Ουκρανών, ενώ ερώτημα είναι το αν ο Πούτιν θέλει να σταθεροποιήσει τη κατάσταση προς τον χειμώνα, και να αποκλιμακώσει τις μάχες στο εσωτερικό της χώρας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (6/10) πάντως, ο περιφερειάρχης στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σταρούχ, ανακοίνωσε ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν κατοικίες στην ομώνυμη πόλη, κάνοντας λόγο για θύματα και πυρκαγιές.

Όπως και να’χει, η επιστράτευση έγινε ήδη αργά, επτά μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Όπως άλλωστε αναφέρει το Sky News, η Μόσχα έχει χάσει μια έκταση της τάξης των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις υπογραφές για τις προσαρτήσεις των περιοχών των Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ο Πούτιν υπέγραψε και την επισημοποίηση της κατάσχεσης του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, από τη Ρωσία. Ο Serhiy Haidai, ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, δήλωσε στο BBC την Τετάρτη ότι έξι χωριά στην περιοχή ανακαταλήφθηκαν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε αργότερα ότι η Ουκρανία απελευθέρωσε άλλα τρία χωριά στη νότια περιοχή της Χερσώνας. Αντιστοίχως, περιοχές έχουν απελευθερωθεί και στη Χερσώνα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα ανακαταλάβει οποιοδήποτε έδαφος είχε χαθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, την ώρα όμως που ο Αντρέι Καρτοπόλοφ, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας ανέφερε στα media της χώρας πως η Ρωσία πρέπει να πει την αλήθεια για όσα γίνονται στο πεδίο της μάχης. Ακόμη, άλλο μέλος της Δούμας ανέφερε πως η χρήση πυρηνικών θα ήταν “παράλογη” και δεν θα μπορούσε να λάβει έγκριση. Ανέφερε δε πως “ο Πούτιν δεν απείλησε ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτές τις πρακτικές. Είπε απλά, πως έχουμε τέτοια όπλα στην κατοχή μας”.

Επιπροσθέτως, βρετανικές πηγές εκτιμούν πως αν ο Ρώσος πρόεδρος πιέσει για να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στο πεδίο, τότε είναι αρκετά πιθανή μια “ανταρσία” εντός των συνόρων. Οι Times έγραψαν πάντως τη Δευτέρα, πως το ΝΑΤΟ είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν πληροφορίες πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει πυρηνικές δοκιμές στα σύνορα με την Ουκρανία. Η εφημερίδα ανέφερε πως η Ρωσία μετακίνησε ένα “ύποπτο” τρένο στα σύνορα, που θα μπορούσε να μεταφέρει τέτοια όπλα. “Το ΝΑΤΟ δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας, αλλά είναι σε εγρήγορση”, δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας την Τρίτη.

Αντιστοίχως, ο Πεσκόφ ανακοίνωσε πως η Μόσχα δεν σχολιάζει την εν λόγω έκθεση των Times. Ο Πεσκόφ δήλωσε συγκεκριμένα ότι “τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι δυτικοί πολιτικοί και οι αρχηγοί κρατών συμμετέχουν σε πολλές “ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής” αυτή τη στιγμή. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε όλο αυτό”, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει μιλήσει ανοιχτά για τη “δυνατότητα” χρήσης τέτοιου οπλισμού.

Τέλος, η ιταλική La Repubblica ανέφερε την Κυριακή (2 Οκτωβρίου) ότι το ΝΑΤΟ έχει πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις του πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Βρετανία στη χρήση “τακτικών πυρηνικών όπλων” από τη Ρωσία, ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είπε ότι δεν θα μπορούσε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, “αλλά θα το έκανε”.

Τα τακτικά πυρηνικά είναι πυρηνικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης, αλλά είναι λιγότερο ισχυρά από τις μεγάλες βόμβες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Ουάσιγκτον ή η Μόσχα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη. Διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 5.428.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα