Χιλή: Μετά το σοκ του Rechazo τι; Το νέο Σύνταγμα ήταν πολύ καλό για να γίνει αληθινό

Χιλή: Μετά το σοκ του Rechazo τι; Το νέο Σύνταγμα ήταν πολύ καλό για να γίνει αληθινό
Υποστηρικτής του νέου Συντάγματος, απογοητευμένος AP

Η ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, Μαρία Φράγκου προχωρά σε μία πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος (απόρριψη του νέου Συντάγματος) που αιφνιδίασε τους προοδευτικούς πολίτες της Χιλής.

H αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα στην εκλογική διαδικασία για την έγκριση του νέου Συντάγματος της Χιλής σόκαρε τον προοδευτικό κόσμο.

Οι πολίτες που είχαν πιστέψει ότι μετά την εκλογή του Γκάμπριελ Μπόρικ στην προεδρία, η χώρα θα ακολουθούσε ένα προοδευτικό μονοπάτι βάζοντας οριστικά στο χρονοντούπαλο της ιστορίας της παθογένειες της χούντας του Πινοσέτ και του νεοφιλελευθερισμού προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα του 62%, ποσοστό με το οποίο το νέο σύνταγμα απορρίφθηκε από το χιλιανό λαό.

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενο ένα τέτοιο αποτέλεσμα” λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η Μαρία Φράγκου, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο. “Πεποίθησή μας ήταν ότι το ναι θα επικρατήσει και ακόμα πιστεύαμε ότι σε περίπτωση ήττας η διαφορά δεν θα άνοιγε τόσο πολύ. Η μεγάλη διαφορά, αυτό το 62-38, μάς έχει σοκάρει, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”.

Τα γιατί

Η αναζήτηση των αιτιών για το αποτέλεσμα δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Η Μ.Φράγκου επισημαίνει ότι “πρέπει να κατανοήσουμε γιατί ο κόσμος δεν θέλει ένα σύνταγμα το οποίο καθιερώνει πρωτοποριακά διαιώματα, όπως το δικαίωμα στη φύση, σ’ ένα περιβάλλον χωρίς βία κτλ. Επίσης κατοχύρωνε πολλά δικαιώματα των γυναικών. Είναι σαφές βέβαια ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγινε ένας βρώμικος πόλεμος”.

Η ελληνίδα καθηγήτρια γίνεται εν συνεχεία περισσότερο συγκεκριμένη: “Τα κατεστημένα ΜΜΕ, τα κανάλια, τα δημοσιογραφικά πάνελ μιλούσαν μ’ έναν ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για το νέο σύνταγμα. Ο κόσμος κάπου δίστασε, φοβήθηκε. Ελεγε “μα τι εννοείτε όταν μιλάτε για δικαιώματα για τη φύση;” Πολλοί νόμισαν ότι τέτοιου είδους μέτρα αφαιρούσαν δικαιώματα από τους ανθρώπους. Μα οι περισσότεροι ξέχασαν ότι οι άνθρωποι είμαστε μέρος της φύσης”.

Γκάμπριελ Μπόρικ

Η λαχτάρα για αλλαγή και αξιοπρέπεια απαιτεί από τα θεσμικά όργανα και τους πολιτικούς μας παράγοντες να εργαστούν με περισσότερη δέσμευση, διάλογο, σεβασμό και στοργή μέχρι να καταλήξουμε σε μια πρόταση που να μας ερμηνεύει όλους. Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Χιλή.

Επειτα, ο Τύπος έφτασε πολλές φορές στο σημείο να γίνει “κίτρινος”. Βίντεο προπαγάνδιζαν εναντίον των εκτρώσεων καλώντας τον κόσμο να κρατήσει ενός λεπτό σιγή για τα παιδιά που τάχα χάνονται. Εφτασαν ακόμη στο σημείο να μιλούν για απαλλοτριώσεις και να ισχυρίζονται ότι ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του. Που; Στη Χιλή όπου σήμερα πράγματι κόσμος κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο, χωρίς στέγη. Υπήρξε, τέλος, μεγάλη παραπληροφόρηση για το θέμα του νερού που τελικά “έπιασε”.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της νομίζω ότι έκανε αξιόλογη δουλειά. Διαμοίρασε έγκαιρα το κείμενο, προχώρησε σε καμπάνιες, επιχείρησε να δείξει ότι το νέο Σύνταγμα δεν στοχεύει στην καρδιά της οικονομίας των εξορύξεων που είναι πολύ σημαντική για τη Χιλή αλλά ότι καθιερώνει μέτρα προστασίας της φύσης. Τελικά όμως η παραπληροφόρηση και οι υπερβολές, κάποιες φορές και στα social media, κυριάρχησαν”.

Υποστηρικτής του Rechazo, ακούει τα αποτελέσματα AP


Η επόμενη μέρα

Η Μαρία Φράγκου εντοπίζει μία σημαντική παγίδα που κατά τη γνώμη της πρέπει να αποφύγει ο προοδευτικός κόσμος της Χιλής: “Αλλοίμονο αν πιστέψουμε ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται και δεν καταλαβαίνει. Είναι πράγματι δύσκολο να ερμηνευτεί αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο θα πρέπει να το κάνουμε παρά τις δυσκολίες και παρά τη δεδομένη απογοήτευση.

Τα πράγματα βέβαια ουσιαστικά είναι σαν να αρχίζουν ξανά από την αρχή. Ηδη ο πρόεδρος Μπόρικ είδε τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίος συζήτησε την πιθανότητα κατάθεσης νέου κειμένου, ίσως όχι τόσο ριζοσπαστικού. Ετσι και αλλιώς ο πρόεδρος είχε τονίσει εδώ και πολλές εβδομάδες ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα αναζητούσε άμεσα συμπράξεις για νέο κείμενο. Αυτό βέβαια κάποιοι πολίτες το ερμηνεύουν ως επώδυνο συμβιβασμό ο οποίος, όπως και να το δει κανείς, δεν αρέσει.

Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η διαδικασία μέσα από την οποία εκπονήθηκε το νέο Σύνταγμα ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή. Πολίτες εκλεγμένοι από παντού, ακόμα και από τις κοινότητες των αυτοχθόνων, κατέθεσαν τις προτάσεις ενώ για να υιοθετηθεί πρόταση έπρεπε να εξασφαλίσει τα 2/3 της Συντακτικής Συνέλευσης. Δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο μπορεί να βελτιωθεί και το πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής”.

“Η πραγματικότητα” συμπληρώνει “είναι σκληρή. Το Rechazo (το όχι στο νέο Σύνταγμα) νίκησε σχεδόν παντού. Το Apruebo επικράτησε μόλις σε επτά δήμους σε σύνολο 346. Οι δήμοι αυτοί βρίσκονταν στο Νησί του Πάσχα, στο νησί Χουάν Φερνάντες και στο Σαντιάγο. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα, ακόμα και σε περιφέρειες στις οποίες ο Μπόρικ είχε επιβληθεί στις προεδρικές εκλογές, το Rechazo νίκησε εύκολα ή δύσκολα”.

Και καταλήγει η Μαρία Φράγκου: “Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολα για τον πρόεδρο Μπόρικ. Εχω την αίσθηση ότι θα δεχθεί ανηλεή πόλεμο από τις δυνάμεις του κατεστημένου οι οποίες θα σπεύσουν να μιλήσουν για έλλειμμα κύρους του προέδρου μετά την ήττα. Ο Μπόρικ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός με μίνι ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Κανείς όμως δεν ξέρει αν αυτή η κίνηση θα είναι αρκετή για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα