Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους για να 'υπερασπιστούν τη δημοκρατία'

Protesters wave Polish and European Union flags during an anti government demonstration in Warsaw, Poland, Saturday, Dec. 19, 2015. Thousands of Poles participated in demonstrations across Poland to protest moves by the new right-wing government to neutralize the Constitutional Tribunal as a check on its power. (AP Photo/Alik Keplicz)
Protesters wave Polish and European Union flags during an anti government demonstration in Warsaw, Poland, Saturday, Dec. 19, 2015. Thousands of Poles participated in demonstrations across Poland to protest moves by the new right-wing government to neutralize the Constitutional Tribunal as a check on its power. (AP Photo/Alik Keplicz) AP

Νέες κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις της Πολωνίας, με χιλιάδες πολίτες να διαμαρτύρονται για την προσπάθεια πολιτικοποίησης από το κυβερνών κόμμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν για μία ακόμη φορά το Σάββατο (19/12) τους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων 20 μεγάλων πόλεων της Πολωνίας για να «υπερασπιστούν τη Δημοκρατία» που θεωρούν ότι απειλείται από τους συντηρητικούς του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, οι οποίοι κυβερνούν την χώρα εδώ και ένα μήνα.

«Θα υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία», «θα υπερασπισθούμε το Σύνταγμα», «θα υπερασπισθούμε το (Συνταγματικό) Δικαστήριο» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, όπου το κυβερνών κόμμα του Κατσίνσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS) έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας και θα πολεμήσουμε για να τις υπερασπιστούμε» δήλωσε ο Ματέους Κιγιόβσκι, ιδρυτής της Επιτροπής Προάσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που συστάθηκε για να αντιταχθεί στις απόπειρες πολιτικοποίησης από το κυβερνών κόμμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αξιωματούχος της δημοτικής αρχής της Βαρσοβίας έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές.

Το κίνημα KOD διοργάνωσε διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις, ιδίως στο Λούμπλιν (ανατολικά), το Γκντασκ (βόρεια) και το Πόζναν (δυτικά).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο αριθμός των διαδηλωτών στο Πόζναν υπολογίζεται σε 4.000, όπως και στο Γκντανσκ.

Η σύγκρουση σχετικά με το Σύνταγμα της Πολωνίας ξέσπασε όταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, διόρισε πέντε νέα μέλη επί του συνόλου των 15 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και απλών πολιτών.

Το περασμένο Σάββατο, 50.000 διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους της Βαρσοβίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network