COP25: Κίνδυνος να μείνουμε στην ιστορία ως “στρουθοκάμηλοι”, προειδοποίησε ο Γκουτέρες

COP25: Κίνδυνος να μείνουμε στην ιστορία ως “στρουθοκάμηλοι”, προειδοποίησε ο Γκουτέρες
Από την έναρξη της Συνόδου. AP

Με τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ άρχισε η Σύνοδος για το κλίμα στη Μαρδίτη, όπου συμμετέχουν 40 ηγέτες κρατών.

Η ανθρωπότητα, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επιλέξει μεταξύ “της ελπίδας” ενός καλύτερου κόσμου αναλαμβάνοντας δράση και “της παράδοσης”, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη.

“Θέλουμε πραγματικά να μείνουμε στην Ιστορία ως η γενιά που στρουθοκαμήλισε, που αδιαφορούσε την ώρα που ο κόσμος καιγόταν;”, διερωτήθηκε ο Γκουτέρες ενώπιον των εκπροσώπων περίπου 200 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, ανάμεσά τους και περίπου 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

ΗΠΑ: Είμαστε ακόμη εδώ, λέει η Πελόζι

«Είμαστε ακόμη εδώ», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι σήμερα στην COP25 εκφράζοντας τη στήριξη του αμερικανικού λαού προς τη Συμφωνία του Παρισιού παρά την αποχώρηση της χώρας της από αυτήν.

Η Πελόζι καθώς και περίπου 15 μέλη του Κογκρέσου μετέβησαν στη Μαδρίτη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, μια σημαντική πολιτική κίνηση ένα μήνα μετά την επισημοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Είμαστε εδώ για να σας πούμε, σε όλους σας, εξ ονόματος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του αμερικανικού Κογκρέσου ότι είμαστε ακόμη εδώ. Είμαστε ακόμη εδώ», δήλωσε η Πελόζι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με πολλούς ηγέτες κρατών λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε «περήφανη» για τη δέσμευση των κοινοβουλευτικών που τη συνοδεύουν. «Αναγνωρίζουν τον ρόλο των ΗΠΑ στη διάσωση του πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Είναι μια αποστολή, ένα πάθος μια προσέγγιση που βασίζεται στην επιστήμη», πρόσθεσε.

Η κλιματική αλλαγή, «μια υπαρξιακή απειλή», προκαλεί προβλήματα δημόσιας υγείας, οικονομικά και εθνικής ασφάλειας, επεσήμανε.

«Έχουμε ηθική ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να τους δώσουμε έναν πλανήτη σε καλύτερη κατάσταση, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», υπογράμμισε η Πελόζι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα