ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Γυναίκα κοιμάται

Έρευνα: Οι άνθρωποι θα χάσουν πάνω από 50 ώρες ύπνου εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Νέα έρευνα έδειξε ότι η κλιματική κρίση έχει επιπτώσεις ακόμα και στις ώρες ύπνου. Προβλέπει πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε απώλειες 50 έως 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη ενέργειας προς την ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην ατζέντα της, ενώ υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

To στιγμιότυπο είναι από το Μπουργκός της Ισπανίας, σε ημέρα καύσωνα. Η λύση που βλέπετε, είναι αυτή που προωθείται στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Πώς προσπαθεί να σωθεί από τους καύσωνες η πιο ζεστή πολιτεία των ΗΠΑ

Η σκιά των δέντρων μπορεί να 'ρίξει' τη θερμοκρασία του αέρα κατά 4.4 βαθμούς Κελσίου. Για αυτό και η εκ των πιο ζεστών πολιτειών των ΗΠΑ, η Αριζόνα αποφάσισε να βάλει δέντρα παντού. Ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει.

Αμμοθύελλα στο Ιράκ

Αμμοθύελλα "έπνιξε" ξανά Ιράκ, Κουβέιτ και Σ. Αραβία - Έκλεισαν αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα στο Ιράκ από τη νέα αμμοθύελλα που έπληξε τη χώρα. Προβλήματα και σε Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία.

Φωτοβολταϊκά

Όπισθεν στον κλιματικό νόμο για καυστήρες πετρελαίου, συμβατικά καύσιμα και φωτοβολταϊκά στέγης

Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή έχουν πάει προς τα πίσω οι προθεσμίες για απαγόρευση νέων καυστήρων πετρελαίου, και στον περιορισμό νέων οχημάτων εσωτερικής καύσης. Συντηρητική αξιολογείται από τον ΣΕΦ και η διάταξη για φωτοβολταϊκά.

aerial view of Two workers installing solar panels on a house roof

Πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζεσαι, για να μην έχεις ανάγκη κανέναν

Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μην εξαρτώμαστε τόσο πολύ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα λέγεται REPowerEU και αφορά τα φωτοβολταϊκά. Πόσα πάνελ να χρειαστείς, για να μην εξαρτάσαι από κανέναν.

Κύμα καύσωνα στην Ινδία

Έρευνα: 100 φορές πιο πιθανοί οι καύσωνες λόγω της κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας καύσωνας που αναμενόταν κάποτε κάθε τρεις αιώνες είναι πλέον πιθανό να συμβαίνει κάθε τρία χρόνια. Πως η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραίους καύσωνες όπως αυτοί στην Ινδία και το Πακιστάν.

Κλιματικός νόμος: Τέλος στην ενέργεια από λιγνίτη από το 2028, μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2030

Κλιματικός νόμος: Τέλος στην ενέργεια από λιγνίτη από το 2028, μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2030

Σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή φέρνει ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Τι προβλέπει.

Οι Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν

Μπλίνκεν σε Δένδια: Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια, αλλά και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν

Πακιστάν: Ακραίος καύσωνας - Στους 50 βαθμούς Κελσίου πλησιάζει ο υδράργυρος

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει σε ορισμένες πόλεις τις επόμενες ημέρες στους 50 βαθμούς. Για "υπαρξιακή απειλή" έκανε λόγο η υπ. Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρεχμάν.

AI, Artificial Intelligence

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι μαζικής παρακολούθησης και η κατάσταση στην Ευρώπη

Η ΕΕ να καθορίσει τα παγκόσμια πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΕΚ ενέκρινε τις τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA).

Καύσωνας στην Ινδία

Ινδία: Τουλάχιστον 25 νεκροί λόγω του καύσωνα από τα τέλη Μαρτίου

Στην Ινδία 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Μαρτίου, λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρόωρη έναρξη του καλοκαιριού με την κλιματική αλλαγή

Όπως προσπαθούν τα είδη να βρουν νέες 'κατοικίες' για να ζήσουν και να αναπαραχθούν -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής-, μεταφέρουν (και διασταυρώνουν) ιούς.

10.000 τύποι ιών μας απειλούν με μια νέα πανδημία

"Πιο καυτές, αλλά και πιο άρρωστες θα είναι οι επόμενες δεκαετίες", προειδοποιούν οι επιστήμονες της μελέτης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28/4 για τον τεράστιο αριθμό ιών που απειλούν την ανθρωπότητα, με νέες πανδημίες.

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Δραματική πρόβλεψη: Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί με μαζική εξαφάνιση τα θαλάσσια είδη

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να αποδεκατίσει τα είδη που ζουν στους ωκεανούς μέσα στα επόμενα χρόνια. Για "καταστροφικό σενάριο" κάνουν λόγο οι ειδικοί.

O ιδιοκτήτης της SpaceX, CEO της Τesla και 'αφεντικό' του Twitter (μεταξύ άλλων), Έλον Μασκ δεν ξέχασε όσα έλεγε πίσω από την πλάτη του ο Μπιλ Γκέιτς.

Έλον Μασκ: Πού βρήκε τα λεφτά για το Twitter και γιατί τσακώνεται με τον Μπιλ Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς στοιχημάτιζε καιρό εναντίον της Τesla (μισό δισεκατομμύριο δολάρια) και ο Έλον Μασκ τον εξέθεσε, όταν όλος ο κόσμος ασχολείτο μαζί του -ανήμερα της εξαγοράς του Twitter.

Αιολικό πάρκο

Νέο τρόπο αδειοδότησης για φωτοβολταϊκά και αιολικά προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης  έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά, πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Η ανάγκη για "Το Μανιφέστο της Φροντίδας" σε έναν κόσμο που μοιάζει να διαλύεται

Η ανάγκη για "Το Μανιφέστο της Φροντίδας" σε έναν κόσμο που μοιάζει να διαλύεται

Ένας συλλογικός τόμος που έρχεται να δείξει ότι σε ένα περιβάλλον μόνιμης κρίσης, δεν είναι αδυναμία να νοιαζόμαστε. Μιλήσαμε με έναν από τους συγγραφείς του, τον ακαδημαϊκό Ανδρέα Χατζηδάκη.

Κλιματική κρίση

Ανταρκτική: Δραματικές μετρήσεις στον Νότιο Πόλο - Νέο χαμηλό ρεκόρ για τα επίπεδα των πάγων

Τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση, ενώ σύμφωνα με νέα μελέτη, έχουν συρρικνωθεί κάτω από τα 772.000 τετραγωνικά μίλια, σημειώνοντας ένα νέο αρνητικό ρεκορ.

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργείο Οικονομικών: Στα "σκαριά" σύγχρονο πλαίσιο περιβαλλοντικής φορολόγησης

Στους πυλώνες της στρατηγικής για το κλίμα η εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου περιβαλλοντικής φορολόγησης, ώστε να υποστηριχθεί ο στόχος κλιματικής ουδετερότητας, με παράλληλη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής συνοχής.

Τι είναι η προδιαγεγραμμένη καύση και πώς μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα όπλο κατά των πυρκαγιών

Τι είναι η προδιαγεγραμμένη καύση και πώς μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα όπλο κατά των πυρκαγιών

Το πιλοτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων - ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Χιο, με την υποστήριξη της Procter & Gamble, και τα ενθαρρυντικά πρώτα μηνύματα για ένα νέο προληπτικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας των δασών μας.

Τι κοινό θα έχουν η Νέα Υόρκη και το Μεσολόγγι το 2050;

Τι κοινό θα έχουν η Νέα Υόρκη και το Μεσολόγγι το 2050;

Εκατομμύρια άνθρωποι και οι περιουσίες τους, απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο έως το 2050 (στη λίστα είναι και η Ελλάδα) και τι διδάσκουν οι Ολλανδοί στον πλανήτη.

ALPHA BANK

Alpha Bank: Ανάγκη η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα πρότυπα βιωσιμότητας

Τα χρηματοπιστωτικά αξιολογούν νέα επενδυτικά πλάνα με γνώμονα την αειφορία και τη δυνατότητα τους να βελτιώσουν την βιωσιμότητα των εταιρειών, επεσήμανε ο ESG Coordinator του Ομίλου Alpha Bank Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας.

Κλιματική κρίση

Δραματικά γεγονότα: "Καίγονται" οι πόλοι - Θερμοκρασίες 40 βαθμοί πάνω απ' το κανονικό

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τα κύματα καύσωνα στους δύο πόλους της Γης. Περιοχές της Ανταρκτικής φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, ενώ περιοχές του Βόρειου Πόλου "αγγίζουν" τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα.