Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης

Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης
Πανεπιστήμιο της Λωζάνης iStock

Συνολικά 148 αξιόποινες σωματικές πράξεις αποκαλύφθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2022 ενώ καταγράφηκαν και καταγγελίες για "ανάρμοστα βλέμματα" και συνεχή σεξιστικά αστεία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2022 από το Ελβετικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στις Κοινωνικές Επιστήμες (FORS) αποκάλυψε συνολικά 148 ανεπιθύμητες σωματικές πράξεις που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν σύμφωνα με το ελβετικό ποινικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων 4 περιπτώσεων βιασμού και 42 περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει περίπου 17.100 φοιτητές και 4.400 μέλη σε ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό προσωπικό.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης καταγγελίες για «αστεία» σχετικά με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό (38% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και 27% των ανδρών), επίμονα ή ανάρμοστα βλέμματα (22% των γυναικών και 5% των ανδρών) και συμπεριφορές ή επικρίσεις σχετικά με τη σωματική εμφάνιση (20% των γυναικών και 8% των ανδρών).

Οι αναφορές για παρενόχληση μεταξύ υπαλλήλων της UNIL πραγματοποιήθηκαν κυρίως από άτομα που κατείχαν ανώτερες θέσεις, ενώ οι περιπτώσεις που αφορούσαν φοιτητές πραγματοποιήθηκαν από άλλους φοιτητές. Ωστόσο, σε αναλογική θεώρηση, το πρόβλημα θεωρήθηκε ότι είναι χειρότερο μεταξύ των καθηγητών.

Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και το Γραφείο Ισότητας δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων. Τα ευρήματα είναι «συγκρίσιμα» με άλλα παρόμοια ιδρύματα, αλλά παραμένουν «απαράδεκτα και αναξιοπρεπή», έγραψαν στην έκθεση.

Η UNIL αναφέρει ότι δεσμεύεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων και να παρακολουθεί τακτικά το πρόβλημα. Στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα «αναμορφωμένο σύστημα για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των διακρίσεων» στο πανεπιστήμιο και να προσλάβει αρκετούς ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικότερα, σκοπεύει να ενισχύσει την πρόληψη και να διαθέσει πόρους για να μπορέσουν τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα και να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θεσμό που έχει κλονιστεί».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα