Διεθνής Αμνηστία: 'Παρωδία' η καταδίκη σε θάνατο του Μόρσι

Διεθνής Αμνηστία: 'Παρωδία' η καταδίκη σε θάνατο του Μόρσι
PHOTOGRAPH: ANADOLU AGENCY/GETTY

Την απελευθέρωση ή την επανάληψη της δίκης σε πολιτικό δικαστήριο, του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ζητάει η Διεθνής Αμνηστία

"Παρωδία βασισμένη σε άκυρες και κενές διαδικασίες" χαρακτήρισε το Σάββατο (16/05) η Διεθνής Αμνηστία την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να καταδικάσει σε θάνατο τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ζητώντας την απελευθέρωσή του ή την επανάληψη της δίκης σε πολιτικό δικαστήριο.

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι εις θάνατον για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε τουλάχιστον 100 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι--ανάμεσά τους και μία γυναίκα. Μεταξύ των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών είναι και ένας εκ των ηγετών της Αδελφότητας, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, η υπόθεση παραπέμπεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, για να την εγκρίνει προτού εκτελεστεί η απόφαση.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, κρίθηκε ένοχος για την διαρροή κρατικών μυστικών, για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011 και για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας, ενώ η απόφαση για την τύχη του ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κάθειρξη 20 ετών στον Μοχάμεντ Μόρσι για τις δολοφονίες διαδηλωτών

SHARE:

24Media Network