Διεθνής οργανισμός για τη διαφάνεια για Galizia: Η δικαιοσύνη στη Μάλτα δεν ήταν πάντα ανεξάρτητη

Διεθνής οργανισμός για τη διαφάνεια για Galizia: Η δικαιοσύνη στη Μάλτα δεν ήταν πάντα ανεξάρτητη
The wreckage of the car of investigative journalist Daphne Caruana Galizia lies next to a road in the town of Mosta, Malta, Monday, Oct. 16, 2017. Malta's prime minister says a car bomb has killed an investigative journalist on the island nation. Prime Minister Joseph Muscat said the bomb that killed reporter Daphne Caruana Galizia exploded Monday afternoon as she left her home in a town outside Malta's capital, Valetta. (AP Photo/Rene Rossignaud) ap

Τι δηλώνει στη Μαρία Ψαρά ο Carl Dolan, επικεφαλής του διεθνή οργανισμού για τη διαφάνεια, αναφορικά με την δολοφονία της δημοσιογράφου Dafne Galizia

Ο Carl Dolan επικεφαλής του διεθνή οργανισμού για τη διαφάνεια, μίλησε στο ραδιόφωνο 24/7 και τη Μαρία Ψαρά και εξέφρασε τις ανησυχίες του σε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας της Dafne Galizia. Ο Dolan έκανε λόγο για μια εξαιρετική δημοσιογράφο που είχε αποκαλύψει πολλά σκάνδαλα στη Μάλτα. Ο Dolan σχολιάζει πως στο νησί της Μάλτας, οι διαδικασίες και η δικαιοσύνη δεν υπήρξαν πάντοτε όσο ανεξάρτητα θα θέλαμε, γεγονός που εγείρει σημαντικά ερωτηματικά ως προς την διαλεύκανση της δολοφονίας.

Ο Dolan έσπευσε να καθησυχάσει αναφορικά με την ασφάλεια του γιου της δολοφονηθείσας, που ακολουθεί επίσης τα βήματα της μητέρας της στη δημοσιογραφία και πολλά δημοσιεύματα τον ήθελαν να κινδυνεύει και ο ίδιος.

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου στη Μάλτα;

Ναι, την παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Ντάφνε ήταν μια εξαιρετική δημοσιογράφος, μία ερευνήτρια που έγραφε για την διαφθορά και άλλες σοβαρές υποθέσεις. Ήταν μέλος του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ των Δημοσιογράφων ICIJ σχετικά με τα Panama Papers και είχε αποκαλύψει πολλά σκάνδαλα και παρανομίες στη Μάλτα. Είμαστε συγκλονισμένοι για την στυγερή δολοφονία και φυσικά ζητάμε μία ανεξάρτητη έρευνα του περιστατικού, που θα οδηγήσει τους φυσικούς, αλλά και ηθικούς αυτουργούς ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη. Αυτό υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, αλλά είναι εφικτό;

Θέλω να πιστεύω τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, θέλω να πω μόνο ότι στη Μάλτα, οι διαδικασίες και η δικαιοσύνη δεν ήταν πάντα όσο ανεξάρτητα όσο θα θέλαμε. Έχουμε διορισμό πέντε αστυνομικών υπευθύνων από τον Ζοζέφ Μουσκάτ τα τελευταία 4 χρόνια. Ένας από αυτούς απελύθη, μετά από περίεργες σχέσεις του με τα Panama Papers που συμπεριλάμβαναν και υπουργούς  και συνεργάτες του Μουσκάτ. Αυτό το ανέφερε και η Κομισιόν στην έκθεσή της κατά της Διαφθοράς το 2014, ότι η Μάλτα δεν είναι αποτελεσματική στην διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς. Επομένως, για όλους τους λόγους, τα ερωτηματικά κρέμονται πάνω από την ανεξαρτησία της διαδικασίας στη Μάλτα. Γι’ αυτό, η συμμετοχή του FBI και της Interpol είναι ένα πρώτο καλό βήμα.

Ο γιος της Ντάφνε είναι επίσης δημοσιογράφος. Έχετε κάποια πληροφορία για τη δική του ασφάλεια στη Μάλτα;

Όχι δεν έχουμε πληροφορίες γι’ αυτό και δεν θα ήθελα να επηρεάσω προς μία κατεύθυνση (σπεκουλάρω)  για το θέμα αυτό.

Η Daphne Caruana Galizia μια διάσημη μπλόγκερ και σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης, σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε μια έκρηξη που κατέστρεψε το όχημά της, μόλις είχε φύγει από το σπίτι της.

Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στο νησί της Μεσογείου και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ υποσχέθηκε να ανταμείψει οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Ωστόσο, οι τρεις γιοι της δημοσιογράφου απέρριψαν την προσφορά και αξίωσαν την παραίτησή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα