Δικαστικό “μπλόκο” στο νόμο που εξόργισε τους Τούρκους

default image

Απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε την Τρίτη το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Ο νόμος είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.

 “Το Συμβούλιο έκρινε ότι καταστέλλοντας την αμφισβήτηση της ύπαρξης και του νομικού χαρακτηρισμού των εγκλημάτων που και το ίδιο θα είχε αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει ως τέτοια, ο νομοθέτης κατάφερε ένα πλήγμα στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και της επικοινωνίας το οποίο είναι αντισυνταγματικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Νέο κείμενο ζητά ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συντάξει ένα νέο κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για το νόμο που τιμωρεί την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε υπόψη του την απόφαση” και “μετρά την μεγάλη απογοήτευση και τη βαθιά θλίψη όλων αυτών που είχαν δεχτεί με ευγνωμοσύνη και ελπίδα την υιοθέτηση του νόμου αυτού που είχε ως στόχο να τους προστατεύσει από την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ανακούφιση στην Τουρκία

Η απόρριψη σήμερα από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο του νόμου ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, επέτρεψε να αποφευχθεί μια “σοβαρή κρίση” μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

“Το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε μια δίκαιη απόφαση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση αυτή απέτρεψε μια πιθανή κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας”, αναφέρει ο Αρίντς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα