Δραματικές οι συνέπειες της υπερθέρμανσης

default image

Συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και ένα δισεκατομμύριο εκτοπισμένοι έως το 2050 θα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση
Christian Aid το μέλλον του πλανήτη. Σε έκθεσή της με τίτλο “Ανθρώπινη πλημμυρίδα: η πραγματική μεταναστευτική κρίση”, η οργάνωση προειδοποιεί ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση των μετακινήσεων πληθυσμού στον 21ο αιώνα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση.Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι έως το 2050 περίπου
645 εκατομμύρια άνθρωποι θα μεταναστεύσουν εξαιτίας των μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων, άλλα
250 εκατομμύρια λόγω φαινομένων που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές και
50 εκατομμύρια εξαιτίας των συγκρούσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Ακόμη πιο απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Ομάδος Ειδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος, που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως. Η οργάνωση εκτιμά πως μέχρι το 2080, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα στερηθούν το πόσιμο νερό και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο θα υποφέρει από πείνα.
Βασικός παράγοντας η αποψίλωση Η αποψίλωση των δασών ευθύνεται άμεσα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Όχι απλώς επειδή εξαφανίζεται ένα σημαντικό μέρος των «πνευμόνων» του πλανήτη αλλά και επειδή εκλύονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της κοπής των δασών. Υπολογίζεται ότι μόνο μέσα σε μια μέρα η αποψίλωση τροπικού δάσους αναλογεί σε οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Οι περιοχές που διατρέχουν αυτή τη στιγμή άμεσο κίνδυνο είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Κονγκό.
Αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Παρά τις ζοφερές προβλέψεις των επιστημόνων, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπλοκάρουν τις προσπάθειες να υπάρξει προσχέδιο για τις κλιματικές αλλαγές, ενόψει της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ πιο Αναπτυγμένων Κρατών, τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το BBC, η Ουάσιγκτον αντιδρά στο ενδεχόμενο να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Η γερμανική προεδρία αντιθέτως, που προωθεί τις ενέργειες, εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα