Εκεχειρία με ρουκέτες στη Γάζα

default image

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ. Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών. Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Στην Ιερουσαλήμ η Κλίντον (Vid)

Η Γάζα έζησε ακόμα μία νύχτα ισραηλινών βομβαρδισμών, καθώς οι συνομιλίες  περί εκεχειρίας, που διεξήχθησαν στο Κάιρο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

Πολλές ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα αυτές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον είχε φτάσει στο Ισραήλ, με σκοπό να στηρίξει τις διαδικασίες στο Κάιρο, που βασικό στόχο είχαν την εκεχειρία.

Παρέμβαση Κλίντον

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “απαραίτητο να αποκλιμακωθεί” η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Η ίδια είπε ότι έφτασε στην Ιερουσαλήμ με ένα “σαφές μήνυμα” από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα “για σθεναρή” και “ακλόνητη” υποστήριξη προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Καλώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, δήλωσε ότι

θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο Τετάρτη, προς μια “μόνιμη” κατάπαυση του πυρός, που θα εγγυάται ασφάλεια για τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ και ποιότητα ζωής για εκείνους της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα προτιμούσε μια “μακρόχρονη” εκεχειρία από μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, είπε όμως ότι δεν θα αποφύγει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης αν είναι αναγκαία. Ευχαρίστησε επίσης την κα. Κλίντον για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Ιron Dome, από το οποίο έχουν καταρριφθεί εκατοντάδες από τους περισσότερους από 1.000 πυραύλους που έχουν εκτοξευτεί με στόχο το Ισραήλ τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ριγιάντ Μανσούρ: Πάνω από 140 νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή επίθεση έχει προκαλέσει περισσότερους από 140 νεκρούς και πάνω από 950 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ ανακοίνωσε αυτόν το νέο απολογισμό σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία ασκεί πίεση στις 15 χώρες-μέλη να καταδικάσουν την ισραηλινή επιχείρηση “πυλώνας άμυνας”, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη για να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα) για ένα αίτημα από τις αραβικές χώρες που απαιτούν μια δημόσια σύνοδο για την κρίση στη Γάζα. Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος διευκρινίζει στην επιστολή του ότι υπάρχουν “πολλά παιδιά” μεταξύ των 140 Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πέντε Ισραηλινοί, αναμεσά τους και ένας στρατιώτης, έχουν χάσει τη ζωή τους, από τα πλήγματα με πυραύλους.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έχει από την πλευρά της μετρήσει 136 νεκρούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν χθες Τρίτη σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, λέγοντας ότι θα ήταν “αντιπαραγωγική” και ότι “δεν θα συνεισέφερε στις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες”.

Επλήγη το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα

Το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Πρακτορείου.

Ο φωτογράφος, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο, στον 4ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο στεγάζει επίσης και ένα εμπορικό κέντρο στο ισόγειο, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος εργαζόμενος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν τραυματίστηκε, προσθέτοντας ότι τρεις ρουκέτες φαίνεται ότι έπληξαν τον έκτο όροφο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα