Έκκληση προς τη Λιβύη από τον Παρβάνοφ
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ κάλεσε τη Λιβύη να βρει μια λύση για να απελευθερωθούν οι 5 βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο παλαιστίνιος γιατρός
- 11 Ιουλίου 2007 15:04
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ κάλεσε τη Λιβύη να βρει σύντομα μια λύση για να απελευθερωθούν οι πέντε βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο παλαιστίνιος γιατρός των οποίων επικυρώθηκαν οι θανατικές καταδίκες που τους είχαν επιβληθεί για τη μόλυνση παιδιών με τον ιό του AIDS.
“Δυστυχώς η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δεν αποτελεί έκπληξη. Περιμέναμε να επικυρωθούν οι θανατικές καταδίκες”, δήλωσε ο Παρβάνοφ προς δημοσιογράφους. “Περιμένουμε και επιμένουμε σε μια ταχεία λύση από το ανώτατο δικαστήριο της Λιβύης για να ολοκληρωθεί επιτέλους η υπόθεση”.
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστικών Θεσμών, που είναι το ανώτατο δικαστήριο της Λιβύης, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα ακυρώσει ή θα μετατρέψει τις θανατικές καταδίκες που έχουν επιβληθεί στις νοσηλεύτριες και τον γιατρό, ανακοίνωσε σήμερα ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγάμ. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστικών Θεσμών είναι ένα πολιτικό όργανο του οποίου προεδρεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου πως επιτεύχθηκε συμφωνία από το Ίδρυμα Καντάφι, μια φιλανθρωπική ένωση της οποίας προεδρεύει ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, με τις οικογένειες των παιδιών που προσβλήθηκαν από τον ιό και πέθαναν ή αρρώστησαν, πράγμα που θα επιτρέψει τη διευθέτηση της υπόθεσης. “Το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστικών Θεσμών θα λάβει υπόψη τη συμφωνία αυτή”, δήλωσε ο υπουργός.
Υπεύθυνοι της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη λύπη τους για την επικύρωση της θανατικής καταδίκης των νοσηλευτριών και του γιατρού και ζήτησαν “επιείκεια” από το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστικών Θεσμών.
“Λυπάμαι βαθιά για την ετυμηγορία του δικαστηρίου που επικύρωσε τη θανατική ποινή”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις. “Πιστεύω σταθερά ότι θα επιδειχθεί επιείκεια προς το ιατρικό προσωπικό”, πρόσθεσε.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος προεδρεύει της ΕΕ, εξέφρασε τη “θλίψη” του για την επικύρωση των θανατικών ποινών. “Η Πορτογαλία παρακολουθεί από πολύ καιρό αυτή την υπόθεση, συζητούμε με τις λιβυκές αρχές και έχουμε συνείδηση της σημασίας του θέματος. Αντιλαμβανόμαστε τη διπλωματική ευαισθησία αυτού του θέματος και ελπίζουμε πως θα έχει ευτυχή έκβαση”, δήλωσε ο Σόκρατες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατήγγειλε μια “ανησυχητική” ετυμηγορία, αν και δήλωσε πως “εξακολουθεί να πιστεύει” πως η υπόθεση αυτή θα έχει θετική έκβαση. “Ελπίζω πως θα είναι δυνατό να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση (…). Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Συμβούλιο (των 27) θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει αυτές τις νοσηλεύτριες και να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους στη ζωή”, πρόσθεσε μιλώντας στους Ευρωβουλευτές.
(Πηγή: ΑΠΕ)