Οι εκλογές για την Saba ήταν η στιγμή που άλλαξε η ζωή της

Οι εκλογές για την Saba ήταν η στιγμή που άλλαξε η ζωή της

"Θέλω να αποδείξω σε όλους ότι εμείς οι νέοι έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη κοινωνία μας. Έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε, να υπηρετούμε και να συναποφασίζουμε".

Αν θέλαμε να μιλήσουμε για ένα σίγουρα επιτυχημένο αποτέλεσμα την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, αυτό θα ήταν το ποσοστό αποχής να είναι πραγματικά μικρό. Και σε δεύτερο στάδιο, θα ήταν αυτό το ποσοστό να είναι μικρότερο ανάμεσα στους νέους. Αυτό θα σήμαινε ότι ενδιαφέρονται και συναποφασίζουν για το μέλλον της χώρας.

Η Saba Al Khalayleh από την Ιορδανία πήγε το ενδιαφέρον για τη χώρα της και ένα βήμα παρακάτω. Θυμάται ακόμα τη στιγμή που σηκώθηκε όρθια και ρώτησε τον εκπρόσωπο της ιορδανικής κυβέρνησης σχετικά με ένα λάθος που εντόπισε στα λεγόμενά του, κατά τη διάρκεια συνάντησης για την αξιολόγηση των πρόσφατων εκλογών.

Η Saba δεν δίστασε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μόλις 24 ετών. Δεν δίστασε παρά το φύλο της και όλους τους περιορισμούς που έχει μάθει από μικρή να ανέχεται. Αντιθέτως. Άσκησε τα καθήκοντά της ως εκλογική παρατηρήτρια απευθύνοντας την ερώτησή της στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο.

«Ήμουν σίγουρη για αυτό που είπα. Στην εκπαίδευση που έλαβα κατάλαβα πολύ καλά ποια είναι η δουλειά μου. Είχα ενημερωθεί επαρκώς για διάφορες παραβιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εκλογών και για καταχρήσεις». Όταν η Saba σηκώθηκε και έκανε την ερώτησή της, η απάντηση που πήρε άμεσα ήταν ότι αν αυτό που λέει δεν είναι αλήθεια θα πρέπει να βγει από την αίθουσα. «Επέμεινα σε αυτό που είχα πει και στο τέλος μού είπαν και ευχαριστώ μπροστά σε όλους. Ήταν μια πολύ ικανοποιητική στιγμή».

Η ίδια δεν θέλει να γίνει πολιτικός. Σπουδάζει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Ζάρκα, μια πόλη 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Αμάν. H εμπειρία της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ως παρατηρήτρια ήταν κάτι καινούργιο για εκείνη. Έμαθε για αυτό το πρόγραμμα μέσα από το συμβούλιο νέων της πόλης της, το οποίο υποστηρίζεται από την ActionAid. Σκοπός του συμβουλίου είναι οι νέοι, οι γυναίκες και οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετέχουν ενεργά ως πολίτες στα κοινά αλλά και στους μηχανισμούς λογοδοσίας των κυβερνήσεων και των πολιτικών οργάνων της χώρας τους.

Δεν μένουν όμως μόνο σε αυτό. Εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να διεκδικούν ποιοτικές και προσβάσιμες προς όλους υπηρεσίες καθώς και να διατηρούν έναν ανοιχτό διάλογο με τις αρχές. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται, επίσης, στο να δίνει στους νέους την ευκαιρία να εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών!

Τη Saba όλη αυτή η εκπαίδευση και η διαδικασία την έκανε να νιώσει ότι έχει έναν σημαντικό ρόλο και δύναμη να επηρεάσει τα πράγματα. «Ήταν κάτι που με έκανε να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και που μου έδωσε δύναμη να εκφράζω την άποψή μου δυνατά, χωρίς φόβο». Όπως λέει και η ίδια: «αν στο μέλλον συμμετάσχω δεύτερη φορά σε εκλογική διαδικασία, θα είμαι περισσότερο αυστηρή. Θέλω να αποδείξω σε όλους ότι εμείς οι νέοι έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη κοινωνία μας. Έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε, να υπηρετούμε και να συναποφασίζουμε».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version