Εκλογές στον Λίβανο: Ανεπίσημα αποτελέσματα δίνουν στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της τις μισές έδρες

Εκλογές στον Λίβανο: Ανεπίσημα αποτελέσματα δίνουν στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της τις μισές έδρες
Χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές του Λιβάνου AP

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της οδεύουν να κατακτήσουν πάνω από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, κατά ανεπίσημα αποτελέσματα και υπολογισμούς

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και πολιτικοί της σύμμαχοι οδεύουν να κερδίσουν πάνω από τις μισές έδρες -συνολικά 67, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς- μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στον Λίβανο, για πρώτη φορά έπειτα από εννιά χρόνια, σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικά και ανεπίσημα αποτελέσματα που επικαλέστηκαν πολιτικοί και ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα αυτό, εάν επιβεβαιωθεί αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα δώσει ώθηση στη Χεζμπολάχ από πολιτική άποψη, καθώς τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι πολιτικοί που πρόσκεινται στην οργάνωση θα εξασφαλίσουν απλή μεν, αλλά πάντως πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη λιβανέζικη Βουλή.

Για αρκετούς αναλυτές, η ισχυρή θέση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αντανακλά την άνοδο της ισχύος του Ιράν, από τη Βαγδάτη στη Δαμασκό κι από εκεί στη Βηρυτό. Η παράταξη αυτή χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εχθρός από εκείνη του Ισραήλ.

Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Σάαντ αλ Χαρίρι θα αναδειχθεί ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών και κατά συνέπεια είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρότι το κόμμα του οδεύει να απολέσει έδρες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας. Στην επόμενη κυβέρνηση, όπως και στην απερχόμενη, αναμένεται να εκπροσωπούνται όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Η διαπραγμάτευση για τα κυβερνητικά αξιώματα προβλέπεται να διαρκέσει.

Οι διεθνείς δωρητές αξιώνουν η Βηρυτός να θέσει σε εφαρμογή οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν εκταμιευθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπόσχονταν στο Παρίσι τον Απρίλιο.

Οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν με βάση έναν περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, που για πρώτη φορά προβλέπει αναλογικό σύστημα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει πως τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα το πρωί.

Κατά την ίδια πηγή, η συμμετοχή στη χθεσινή διαδικασία ήταν χαμηλή: περιορίστηκε στο 49,2%, από 54% στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί πριν από εννιά χρόνια.

Ένα χριστιανικό κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, που εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, θεωρείται επίσης ένας από τους νικητές της χθεσινής διαδικασίας, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του, στις 15 από τις οκτώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα