Εκρήξεις στις Βρυξέλλες: Τρόμος στην καρδιά της Ευρώπης

default image

Αιματηρή Τρίτη για τις Βρυξέλλες, με μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 34 οι νεκροί και 200 οι τραυματίες, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων (pics+vids)

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων συγκλόνισε τις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τον τρόμο στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, αλλά και σε στάση του μετρό λίγα τετράγωνα από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι είναι νεκροί και 200 έχουν τραυματιστεί στην πρωτεύουσα του Βελγίου, σε μια σειρά επιθέσεων για τις οποίες όπως όλα δείχνουν την ευθύνη έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

 

Διπλή έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο

 

Δύο εκρήξεις προκάλεσαν το χάος στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 08.00 το πρωί, τοπική ώρα, με τουλάχιστον μία από αυτές να αποδίδεται σε επίθεση καμικάζι. Ακολούθησε πανικός, με έντρομους πολίτες να προσπαθούν να βγουν από το κτίριο το οποίο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Ο απολογισμός ως αργά το απόγευμα της Τρίτης, είναι 14 νεκροί και 106 τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες ανδρών της πυροσβεστικής από το σημείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μια τρίτη βόμβα εντοπίστηκε από τις αρχές, η οποία όμως δεν εξερράγη. Αργότερα, υπεύθυνοι από το νοσοκομείο των Βρυξελλών έδωσαν στη δημοσιότητα ακτινογραφίες ασθενών που έφεραν σοβαρά τραύματα από καρφιά. Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στο χώρο των αναχωρήσεων, λίγο μετά τις 08.00.

Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη, με τις αρχές να ανακοινώνουν πως αναμένεται εκτεταμένη έρευνα στο κτίριο των αναχωρήσεων προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι κατάλληλο για χρήση.

Περίπου 600 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ακυρώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που είχαν στόχο και το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, ανέφερε μια πηγή, με γνώση στο θέμα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Νωρίτερα σήμερα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Βελγίου, η Belgocontrol, ανέφερε πως οι προγραμματισμένες πτήσεις που είχαν προορισμό τους το Ζαβεντέμ εξετράπησαν σε περιφερειακά αεροδρόμια.

Επίθεση σε σταθμό του μετρό

Λίγη ώρα αργότερα, γύρω στις 09.15, έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό Μαελμπέκ του μετρό, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΕΕ. Η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 20 άτομα, ενώ τραυμάτισε άλλους 100 εκ των οποίων 17 σοβαρά τραυματίες και άλλοι 23 να χρήζουν ειδικής ιατρικής παρακολούθησης.

 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι της πυροσβεστικής και των πρώτων βοηθειών έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων. “Έχουμε πόλεμο. Είναι απίστευτο, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όλα έχουν καταστραφεί, υπάρχουν συντρίμμια παντού” ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

 

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως ανέλαβε την ευθύνη

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ.

 

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, που επικαλείται ο ιστότοπος της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF, αναφέρουν άλλωστε ότι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βρυξελλών για τον εντοπισμό προσώπων που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από το κέντρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο VRT, έγινε γνωστό πως η βόμβα που πυροδοτήθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ήταν γεμάτη καρφιά για να ακρωτηριαστούν τα θύματα.

Ένα καλάσνικοφ και μια ζώνη με εκρηκτικά εντοπίστηκαν από την αστυνομία

Η αστυνομία ανακοίνωσε το μεσημέρι πως εντόπισε Καλάσνικοφ δίπλα από το πτώμα του δράστη της επίθεση στο αεροδρόμιο. Οι βελγικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν “άτομα που διαφεύγουν”. Ζώνη με εκρηκτικά εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο, ύποπτο δέμα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Οι ύποπτοι που αναζητούν οι αρχές για την επίθεση στο αεροδρόμιο

Στο μεταξύ το απόγευμα, η βελγική αστυνομία κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες τριών ανδρών, τους οποίους και θεωρεί ύποπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα, με τις πληροφορίες οι δύο άνδρες που φαίνονται στην φωτογραφία θεωρούνται ως ύποπτοι για την επίθεση. Η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη, ωστόσο το “γάντι” που φορούν οι δύο εκ των υπόπτων στο αριστερό χέρι, οδηγεί τις αρχές στην υπόθεση πως σχετίζονται με την επίθεση.


Δύο ή τρεις από τους ύποπτους, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές έχουν αυτοκτονήσει, ενώ ο άνδρας με το καπέλο και την ανοιχτόχρωμη καμπαρτίνα φαίνεται πως αναζητείται από την αστυνομία.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι Έλληνες που βρίσκονταν στη βελγική πρωτεύουσα είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Το NEWS 247 επικοινώνησε με τους συνοδούς ενός σχολείου. Πάνω από 30 μαθητές από σχολεία της ακριτικής Ελλάδας, στην καρδιά των δραματικών εξελίξεων στις Βρυξέλλες. Εγκλωβισμένοι στο κτίριο του ευρωκοινοβουλίου, 14 μαθητές και συνοδοί από το Λύκειο Ραπτοπούλου, της Ευρυτανίας. “Όλοι καλά στην υγεία τους. Ψύχραιμοι οι μαθητές”, ενημερώνει το NEWS 247, μία εκ των συνοδών – καθηγητών. Τι ανέφερε ο οπερατέρ από το Καρπενήσι και ο δήμαρχος Αγράφων. Καμία επίσημη τοποθέτηση από το υπ. Παιδείας.

 

Από το γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης περιγράφει στο News247 το κλίμα στις Βρυξέλλες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. “Ηρθα χθες στις Βρυξέλλες. Βρισκόμουν στο σπίτι μου όταν συνέβησαν οι εκρήξεις και ήρθα με τα πόδια στο γραφείο μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς και έχουν αυξηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας”, αναφέρει ο κ.Παπαδημούλης, εξηγώντας ότι δεν έχει ζητηθεί η εκκένωση του Ευρωκοινοβουλίου που θεωρείται ασφαλές αυτή τη στιγμή, άλλα έτερων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και γραφείων της Κομισιόν.

Μηνύματα ειρήνης και αλληλεγγύης στην καρδιά του χτυπήματος

 

Μετά το πρώτο σοκ, δεκάδες πολίτες των Βρυξελλών, συναντήθηκαν στο κέντρο της πόλης, μπροστά στο κτίριο του χρηματιστηρίου και άφησαν με κιμωλία ένα μήνυμα στήριξης, αλληλεγγύης και ειρήνης στα θύματα των επιθέσεων.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

“Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (σ.σ. μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα