Εκτελέστηκαν 47 κρατούμενοι για τρομοκρατία στη Σαουδική Αραβία

Εκτελέστηκαν 47 κρατούμενοι για τρομοκρατία στη Σαουδική Αραβία

Σαράντα επτά κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και ένας σιίτης ιερωμένος εκτελέστηκαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε σήμερα 47 ανθρώπους που κατηγορούνταν για τρομοκρατία, κυρίως πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, τον Νιμρ αλ-Νιμρ, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Το συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο, που συνήθως εκτελεί τους κατηγορούμενους με δημόσιο αποκεφαλισμό, έχει συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές έπειτα από σειρά επιθέσεων της Αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006 που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και έχει καταδικάσει εκατοντάδες από αυτούς.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συλλάβει εκατοντάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας έπειτα από τις διαδηλώσεις της περιόδου 2011-2013, στη διάρκεια των οποίων πολλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ. Πολλοί σιίτες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, έχει προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του Νιμρ "θα κοστίσει ακριβά στη Σαουδική Αραβία".

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά με στίχους από το Κοράνι που δικαιολογούν τη χρήση της εκτέλεσης και η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με τα επακόλουθα επιθέσεων της Αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία. Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Αμπντουλαζίζ Αλ αλ-Σέιχ, εμφανίζεται στην τηλεόραση λίγο μετά για να πει ότι οι εκτελέσεις είναι δίκαιες.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία το 2016. Τουλάχιστον 157 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι έναντι 90 το 2014.

Ειρηνική αντίδραση για το θάνατο του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου, ζητά ο αδελφός του

Ο αδελφός του εξέχοντα σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ δήλωσε πως η οικογένεια έχει συγκλονισθεί από την είδηση για την εκτέλεση του αδελφού του, όμως ελπίζει πως οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει θα είναι ειρηνική.

"Ο σεΐχης Νιμρ απολάμβανε υψηλής εκτίμησης στην κοινότητά του και γενικά στη μουσουλμανική κοινωνία και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει αντίδραση", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. "Ελπίζουμε πως οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ένα ειρηνικό πλαίσιο. Κανείς δεν θα πρέπει να αντιδράσει εκτός αυτού του ειρηνικού πλαισίου. Αρκετή αιματοχυσία".

Στη Βαγδάτη, ένας βουλευτής από τον κυβερνώντα σιιτικό συνασπισμό στο Ιράκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Sumaria πως η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να "βάλει φωτιά στην περιοχή".

"Αυτό το μέτρο που έλαβε η βασιλική οικογένεια (της Σαουδικής Αραβίας) αποσκοπεί στην ανάφλεξη της περιοχής προκαλώντας σεκταριστικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαϊχούντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναλιού.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network