Εκτός “έκτακτης ανάγκης” η Γεωργία από αύριο

default image

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε σήμερα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από αύριο και προετοιμάζεται για εκλογές

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε σήμερα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αύριο, Παρασκευή, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας του κοινοβουλίου. “Το κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή στις 19:00 (τοπική ώρα)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίνο Μπουρτζαναντζέ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη, την επικείμενη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει στις 7 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι μετά την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει νωρίτερα -κι ενώ η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιανουαρίου του 2008.

Θετικά αντιμετωπίστηκε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γεωργία από τις ΗΠΑ. “Είναι θετικό”, δήλωσε μιλώντας στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ. “Είναι μια σημαντική εξέλιξη που οδηγεί τη Γεωργία στη δημοκρατική οδό μετά από ένα σύντομο πισωγύρισμα”. Ακόμα, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα του ότι Το επόμενο βήμα “θα πρέπει να είναι η διενέργεια καλών εκλογών, ελεύθερων, δίκαιων καθώς και η διεξαγωγή ανοικτών και διάφανων διαβουλεύσεων για τα μελλοντικά μέτρα που πρέπει να λάβει η δημοκρατική Γεωργία.

Από τη μεριά της, ωστόσο, η Ρωσία -της οποίας η σχέσεις με τη Γεωργία είναι ιδιαίτερα τεταμένες αυτήν την περίοδο- χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές “φάρσα που στόχο έχει να διατηρηθεί η εξουσία στα χέρια της σημερινής ηγεσίας”. Ακόμα, η Μόσχα κατήγγειλε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Στη Γεωργία τα χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, γεγονός που δίνει αφορμή για πολλές ατασθαλίες λόγω και της δύσκολης μετακίνησης των εκλογέων τις εορταστικές ημέρες, σύμφωνα με τη Μόσχα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα