Ενάντια στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Κοστούνιτσα

default image

Σταθερά εναντίον της προοπτικής ανεξαρτησίας του Κοσόβου ο κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρωθυπουργός Σερβίας.

Ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επαναβεβαίωσε, σήμερα στο Βερολίνο, ότι αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, εκτιμώντας “δυνατές” τις περαιτέρω διαβουλεύσεις Σέρβων και Κοσοβάρων για το μέλλον της επαρχίας, με πληθυσμό κατά πλειοψηφίαν αλβανικό. 

Ο κ. Κοστούνιτσα, που έκανε δηλώσεις στο τέλος των συνομιλιών του με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις προτάσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο μία περιορισμένη ανεξαρτησία, υπό διεθνή εποπτεία, για το Κόσοβο. Βεβαίωσε, επίσης, ότι οι προτάσεις των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον “δεν λαμβάνουν υπόψη” τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, “ενώ με τον σεβασμό τους αντιθέτως, θα διευκολυνόταν η λύση του προβλήματος”.

Ο κ. Κοστούνιτσα που περιοδεύει τώρα σε πρωτεύουσες της ΕΕ για να επεξηγήσει τις θέσεις του Βελιγραδίου για το Κόσοβο, τόνισε ότι “δεν χρειάζεται η απόφαση του ΟΗΕ (για το Κόσοβο)” για να συνομιλήσουν οι Σέρβοι με τους Κοσοβάρους.

Η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια “για να υποστηριχθεί η επανάληψη των συνομιλιών” των ανωτέρω.

Ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα (Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, ΚΕΠΠΑ) με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε πως, χωρίς να ληφθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κόσοβο, “μπορεί να γίνονται οι συνομιλίες Σέρβων-Κοσοβάρων, εκ περιτροπής στην έδρα των μεν και των δε, και να συνεχιστούν, για περίπου 120 ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση”.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα