Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

default image

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας κρίθηκε, από τους δικαστές του ΟΗΕ, ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Δικαστές του ΟΗΕ αποφάνθηκαν ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων δολοφονιών και διώξεων, στις πόλεις της Βοσνίας, μία από τις δύο κύριες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Κάρατζιτς φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την πολιορκία που Σαράγεβο που διήρκεσε τρία χρόνια και κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανέφερε δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκο Κουόν είπε πως η εκστρατεία κατά την οποία η πόλη όπου κατοικούσαν Σέρβοι, Μουσουλμάνοι και Κροάτες πολιορκήθηκε από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη του Καρατζιτς.

Ο Κάρατζιτς απαλλάχθηκε από μια πρώτη κατηγορία για γενοκτονία στις πόλεις της Βοσνίας, όμως οι δικαστές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την απόφασή τους για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι, για την οποία έχει απαγγελθεί σε βάρος του Κάρατζιτς μια δεύτερη κατηγορία για γενοκτονία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα