Έντονη κριτική στις ΗΠΑ από τον Αλβάρο Ντε Σότο

default image

Εντονη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ ασκεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, Αλβαρο ντε ...

 Εντονη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ ασκεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, Αλβαρο ντε Σότο,τονίζοντας σε εμπιστευτική έκθεσή του ότι η στήριξη αυτή εμποδίζει τις προσπάθειες για μιά συμφωνία με τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με δημοσίευμα  της εφημερίδας Γκάρντιαν.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της αντίγραφο της εμπιστευτικής έκθεσης του Αλβαρο ντε Σότο με ημερομηνία 5 Μαίου που αποτελείται από 53 σελίδες και στην οποία ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ ασκεί κριτική-αν και σε διαφορετικό βαθμό – και σε άλλους πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας, μεταξύ των οποίων και στα Ηνωμένα Εθνη. Οι αμερικανικές πιέσεις περιόρισαν τον ρόλο του ΟΗΕ ως αμερόληπτου συνομιλητή για το Μεσανατολικό,αναφέρει ο ντε Σότο στην έκθεσή του.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ καταδικάζει το μποϋκοτάζ που έχει επιβληθεί στην παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, επικρίνει τους Παλαιστινίους για τη συνεχιζόμενη βία αλλά και τις ανέφικτες προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ισραήλ για την έναρξη συνομιλιών με τους Παλαιστινίους 

“Το διεθνές μποϋκοτάζ των Παλαιστινίων μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του περασμένου χρόνου ήταν άκρως κοντόφθαλμο και είχε καταστροφικές συνέπειες για τον παλαιστινιακό λαό” αναφέρεται στην έκθεση. “Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια ουσιασικά απορριπτική στάση έναντι των Παλαιστινίων, προσθέτει.

Στην έκθεσή του ο ντε Σότο εκτιμά επίσης ότι το Κουαρτέτο των μεσολαβητών για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ,Ρωσία,ΟΗΕ και ΕΕ) έχει χάσει στο σύνολό του την ουδετερότητά του “με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο από τις αρχές του 2007”,ειδικότερα σε ότι αφορά το πάγωμα των κονδυλίων προς τους Παλαιστινίους. Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ,Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη λύπη του για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ντε Σότο, αλλά πρόσθεσε ότι οι απόψεις που εμπεριέχονται δεν αποτελούν την επίσημη θέση των Ηνωμένων Εθνών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα