Επίσημη διαμαρτυρία της Τουρκίας στις ΗΠΑ

default image

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ, να αποφύγουν μία νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της μετά το περιστατικό που έγινε την περασμένη εβδομάδα

  Η Τουρκία ζήτησε επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν μία νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της μετά το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και έγινε αιτία να προκληθεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισήλθαν για σύντομο χρονικό διάστημα στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα ιρακινά σύνορα. Αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν “τυχαίο”το συμβάν,ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόθεση των ΗΠΑ ήταν να στείλουν ένα μήνυμα στην Άγκυρα να μην στείλει στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ.

Το περιστατικό συνέπεσε με τις εντεινόμενες εικασίες μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, όπου τον Ιούλιο διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, για μία τουρκική στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ με στόχο τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας που κρύβονται εκεί και χρησιμοποιούν το έδαφός του ως βάση για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες για τις προθέσεις της Τουρκίας γύρω από επικείμενη εισβολή της στο βόρειο Ιράκ, είναι συγκεχυμένες. Υπενθυμίζεται πάντως πως σε περίπτωση που ξεκινήσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ, οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί θα αναβληθούν. Σενάριο που φυσικά βολεύει το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος.


 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα