Επίθεση στο Λονδίνο: Ένας από τους δράστες είχε πρόσβαση στα τούνελ κάτω από τη Βουλή

Επίθεση στο Λονδίνο: Ένας από τους δράστες είχε πρόσβαση στα τούνελ κάτω από τη Βουλή

Πρόσβαση στις υπόγειες σήραγγες που περνούν κάτω και από το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ένας από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το Λονδίνο. Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τριών μακελάρηδων

Σοκαριστικές είναι οι εξελίξεις στις έρευνες των βρετανικών αρχών για τους τρεις δράστες της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες, εκ των οποίων 18 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ένας από τους τρεις τζιχαντιστές που έσπειραν τον θάνατο και τον τρόμο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας είχε τον περασμένο χρόνο πρόσβαση στις υπόγειες σήραγγες που περνούν κάτω και από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ, ο 27χρονος Κουράμ Σαζάντ Μπατ, ο οποίος την ώρα της επίθεσης φορούσε την φανέλα της Άρσεναλ, εργαζόταν στον σταθμό Γουέστμινστερ του υπόγειου σιδηρόδρομου. 

Ο 27χρονος είχε απολυθεί από την εταιρία London Underground, που διαχειρίζεται τις σήραγγες αυτές, όχι γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνος, αλλά γιατί δεν ήταν καλός στην δουλειά του. Παράλληλα, ο Μπατ είχε εργαστεί και στον σταθμό του μετρό Canada Water στα Ντόκλαντς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπατ είχε εμφανιστεί το 2016 σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του Channel 4 για τους Βρετανούς τζιχαντιστές και μάλιστα είχε διαπληκτιστεί με την αστυνομία μετά την ανάρτηση σημαίας του Ισλαμικού Κράτουςσε πάρκο.

Επίσης, μάρτυρας δήλωσε ότι η αστυνομία είχε ενημερωθεί προ διετίας ότι ο 27χρονος προσπαθούσε να ριζοσπαστικοποιήσει παιδιά σ’ ένα τοπικό πάρκο.

Μαροκινο-Ιταλός ο τρίτος δράστης

Την Τρίτη, η βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των τριών μακελάρηδων: Πρόκειται για τον 27χρονο Μπατ, τον 30χρονο Ρασίντ Ρεντουάν και τον Μαροκινο-Ιταλό Γιούσεφ Ζάγμπα.

Ο Κουράμ Σαζάντ Μπατ ήταν γνωστός στην αστυνομία και την MI5. Ήταν υπήκοος Βρετανίας που είχε γεννηθεί στο Πακιστάν. Οι αρχές είχαν υποβαθμίσει την περίπτωση του, θεωρώντας λανθασμένα όπως τελικά αποδείχθηκε, ότι δεν αποτελεί κίνδυνο.

Ο Ρεντουάν, ηλικίας 30 ετών, δεν ήταν γνωστός στις αρχές και ήταν μαροκινής και λιβυκής καταγωγής.

Οι δύο άνδρες διέμεναν στη συνοικία Μπάρκινγκ, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών προσώπων τις τελευταίες ημέρες.

Λιγότερα στοιχεία είναι γνωστά για τον τρίτο τζιχαντιστή, πέραν του ότι Το 2016, οι ιταλικές αρχές τον εμπόδισαν να ταξιδέψει στην Συρία και ειδοποίησαν για τις κινήσεις του τις βρετανικές αρχές. Πηγή των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι ο τρίτος δράστης της επίθεσης είχε Ιταλίδα μητέρα και μαροκινό πατέρα, όπως μετέδωσε η ιταλική Corriere della Serra

Σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε στις 11.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της επίθεσης του Σαββάτου στην καρδιά του Λονδίνου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες στα δημόσια κτίρια της χώρας και θα παραμείνουν μέχρι το βράδυ.

(Με πληροφορίες από Daily Mail, ΑΠΕ, φωτό: Gabriele Sciotto via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα