Επιζήσασα από το Άουσβιτς συγχωρεί και αγκαλιάζει πρώην φύλακα των Ες Ες

default image

Η εικόνα που ξάφνιασε. Μια επιζήσασα από το Άουσβιτς βρέθηκε στην δίκη ενός πρώην φύλακα των Ες Ες και αφού αποκάλυψε τα βασανιστήρια που είχε υποστεί, τον αγκάλιασε

Ο 93χρονος Oskar Groening ήταν φύλακας στο  Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Μάλιστα είχε το παρατσούκλι ”Ο Λογιστής του Άουσβιτς” καθώς κρατούσε τα χρήματα και άλλα πολύτιμα αγαθά από τους Εβραίους που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης .Τώρα, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Oskar οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε 300χιλιάδες φόνους.

Για αυτή τη δίκη κλήθηκαν περίπου 60 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ή συγγενείς τους , οι οποίοι έχουν έρθει από την Αμερική, το Καναδά, το Ισραήλ και από όπου αλλού βρίσκονται προκειμένου να συμμετέχουν στην δίωξη του άνδρα ως συν-ενάγοντες.

Ωστόσο μια από τους επιζώντες, η Eva Kor, η οποία σήμερα είναι 81 ετών έκανε κάτι συγκινητικό και αναπάντεχο. Μόλις είδε τον κατηγορούμενο του έδωσε το χέρι της,τον αγκάλιασε και εκείνος τη φίλησε στο μάγουλο.

Σίγουρα κανείς δεν περίμενε να δει μια τέτοια χειρονομία από κάποια που υπέφερε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Όπως είπε η 81χρονη τη συγκεκριμένη χειρονομία δεν την είχε σκεφτεί από πριν αλλά πως αυτό κάνουν δύο άνθρωποι όταν συναντιούνται. Η Kor πρόσθεσε επίσης : ” Οι πρώην εχθροί μπορούν να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Τι στο καλό θέλουμε να δείξουμε στο κόσμο ; Με το να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον ποτέ δεν προέκυψε κάτι καλό”.

Η Eva Kor κατά τη διάρκεια της δίκης αποκάλυψε ότι είχε οδηγηθεί στα στρατόπεδα του Άουσβιτς μαζί με την δίδυμη αδερφή της. Εκεί τους έκαναν πειράματα επειδή ήταν δίδυμες, αν και αυτό δεν σήμαινε ότι θα γλίτωναν το θάνατο όπως είπε στο ραδιόφωνο του BBC: ” Αυτό δεν σήμαινε ότι θα ζήσεις. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα πήγαινες άμεσα στο θάλαμο αερίων”.

 

Μάλιστα η 81χρονη επιζών αποκάλυψε ότι: ” Εμένα προσωπικά μου είχαν κάνει ένεση, η οποία περιείχε ένα θανατηφόρο μικρόβιο. Εκείνοι που μου την έκαναν κάθισαν πάνω από το κρεβάτι μου και γελούσαν.Τις επόμενες δύο βδομάδες μου έχει μείνει μόνο μια ανάμνηση. Να σέρνομαι στην άλλη άκρη του στρατώνα για να φτάσω σε μια βρύση να πιω νερό. Προσπαθούσα να με πείσω ότι πρέπει να επιβιώσω.”

Η Kor ανέφερε ότι 70 χρόνια μετά την ελευθέρωση της από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιείχε η ένεση και για αυτό παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί της. 

Ο κατηγορούμενος αφού άκουσε την δική της κατάθεση αλλά και άλλων επιζώντων ή συγγενών τους, ζήτησε να διακοπεί η δίκη καθώς δεν άντεχε να ακούσει περισσότερα.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από τους επιζώντες περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίον του είχαν αφαιρέσει το χρυσό από τα δόντια του αλλά και το ότι έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 15, ο οποίος του είπε τότε: ” Αν καταφέρεις να επιβιώσεις, πρέπει να πεις στο κόσμο τι έγινε εδώ πέρα”.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Τρίτη.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα