Επόμενη στάση: Το νησί που λέγεται Mafia

Επόμενη στάση: Το νησί που λέγεται Mafia

24 ανάδοχοι της ActionAid από την Ελλάδα και την Κύπρο ξεκινούν άλλο ένα μοναδικό ταξίδι εμπειριών και αλληλεγγύης, αυτή τη φορά στην Τανζανία. Είναι το δεύτερο ταξίδι στο οποίο η 24MEDIA στέκεται έμπρακτα δίπλα στην οργάνωση.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την ημέρα που αποχαιρέτησα τελευταία φορά την Αφρική δίπλα σε άλλους αναδόχους της ActionAid Hellas. Κι αν μετρήσεις και τους μήνες που μου πήρε να συνειδητοποιήσω και να χωρέσω στο κεφάλι μου όσα είχαμε ζήσει στο χωριό Γκάλαγκάλα της Ουγκάντα, τότε εκείνο το ταξίδι μοιάζει σαν να ΄ναι χθες.

Μόνο που τώρα έχουμε μία νέα πρόκληση μπροστά μας, ακόμα πιο απαιτητική αλλά συνάμα ακόμα πιο όμορφη από την προηγούμενη. Κι αυτό γιατί αυτοί οι 24 ανάδοχοι που θα βλέπεις τις επόμενες ημέρες σε αφηγήσεις και φωτογραφίες μέσα από την ενότητα “Tales from Tanzania”, ξεκινούν ένα ταξίδι που η ActionAid ονομάζει “ταξίδι ενσωμάτωσης”. Ακριβώς γιατί δεν πάμε στην Αφρική απλά για να υποστηρίξουμε ένα τοπικό έργο της ActionAid, δεν πάμε για να συναντήσουμε τα δικά μας ανάδοχα παιδιά αλλά πάμε για να ενσωματωθούμε σε μία κοινότητα της Τανζανίας.

Πάμε να κοιμηθούμε στις καλύβες τους, να δουλέψουμε στα χωράφια τους, να μαγειρέψουμε μαζί τους, να κουβεντιάσουμε μαζί τους και να ζήσουμε από πρώτο χέρι όλα όσα βιώνουν εκείνοι στην καθημερινότητά τους. Ποιο είναι το δύσκολο σε αυτή την υπόθεση; Απλούστατα το ότι προερχόμαστε και οι 24 από έναν κόσμο που τρέχει σε διαφορετικό ρυθμό από εκείνον της Τανζανίας, με εικόνες, παραστάσεις, προκαταλήψεις και δεδομένα που καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας. Γιατί εκείνοι οι άνθρωποι που ήδη προετοιμάζονται να μας υποδεχτούν στο νησί Mafia, θέλουν να μας δείξουν τον δικό τους τρόπο ζωής, να βιώσουμε την δική τους καθημερινότητα.

Το πολύ θετικό είναι ότι όλοι μα όλοι σε αυτή την αποστολή έχουμε ξανακάνει κάποιο ταξίδι με την ActionAid. Κι έτσι είμαστε σχετικά έμπειροι μπροστά σε αυτό το ταξίδι. Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι ποτέ απόλυτα προετοιμασμένος για έναν τόπο που δεν γνωρίζεις, έναν τόπο που σε καλεί να ξεχάσεις τις έννοιες μπάνιο, ρεύμα, internet, κρεβάτι. Αλλά και οι 23 συνταξιδιώτες μου έχουν ένα κοινό στοιχείο. Έχουν το μυαλό καθαρό και την καρδιά ανοιχτή για αυτό το ταξίδι. Κι αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά εφόδια που μπορείς να έχεις μαζί σου, παρέα με τα υπόλοιπα της επιβίωσης. Οφείλεις να καθαρίσεις το μυαλό και την καρδιά σου, όχι μόνο για να μπορέσεις να χωρέσεις τις εικόνες και τις εμπειρίες που πρόκειται να δεις και να βιώσεις. Αλλά και για να μπορέσεις να ανταποδώσεις την αγάπη που οι άνθρωποι της Αφρικής – αν μου επιτραπεί η γενίκευση – επιφυλάσσουν σε αποστολές σαν αυτή της ActionAid Hellas.

Στα επόμενα κείμενα θα πούμε αρκετά πράγματα για τους ανθρώπους της Τανζανίας αλλά και το νησί Mafia στο οποίο θα εγκατασταθεί η αποστολή μας. Ένα μικρό νησί στο Αρχιπέλαγος της Τανζανικής Ζανζιβάρης. Ένα αρκετά τουριστικό νησί που βιώνει όπως πολλά μέρη στην Αφρική την τεράστια αντίθεση του να φιλοξενεί πανάκριβες ξενοδοχειακές μονάδες, δίπλα σε πολύ φτωχές και απομονωμένες κοινότητες γηγενών, με τεράστια προβλήματα στην υγεία, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης.

Για τις επόμενες έξι ημέρες, θα μπορείτε εκτός απροόπτου να διαβάζετε μέσα από αυτή την στήλη, μία καθημερινή ανταπόκριση από την Τανζανία με νέα και φωτογραφίες αυτής της ομάδας των 24 ανθρώπων. Για άλλη μια χρονιά, δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι είναι ο φωτογράφος Νικόλας Μάστορας και παρέα θα προσπαθήσουμε να σας μεταδίδουμε όλα όσα συμβαίνουν στο ταξίδι αυτό.

Μείνετε λοιπόν μαζί μας αυτές τις ημέρες. Μέσα από αυτή την στήλη στο News247.gr, τα social accounts της 24MEDIA, το Instagram account της @actionaidhellas, τα προσωπικά μας Instagram accounts @christoschatzi και @nmastoras αλλά και το hashtag #talesfromtanzania θα μπορείτε να παρακολουθείτε κι εσείς όσα μοναδικά θα βιώνουμε στο νησί με το όνομα Mafia.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα