Ερντογάν: Προβοκάτορες προκάλεσαν τα επεισόδια στη Βουλή

Ερντογάν: Προβοκάτορες προκάλεσαν τα επεισόδια στη Βουλή

Για "προβοκάτορες" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο επεισόδιο στη βουλή

Αυτοί δεν είναι νομομαθείς. Είναι ακτιβιστές. Αυτό κάνουν, έρχονται εδώ ως προβοκάτορες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όταν ο επικεφαλής της Ένωσης Δικαστών κ. Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου προσπάθησε να απευθυνθεί στην Επιτροπή για να υποστηρίξει ότι το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση για το δικαστικό σώμα είναι αντισυνταγματικό.

Το επεισόδιο μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

"Δεν είχε δικαίωμα να λάβει το λόγο, έπρεπε να γνωρίζει τη θέση του. Για να μιλήσει θα έπρεπε να είναι εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής του AKP κ. Ζεγίντ Ασλάν προσπάθησε να κλωτσήσει τον κ. Εμιναγάογλου ενώ ένας άλλος βουλευτής πέταξε μια ψηφιακή ταμπλέτα iPad στο βουλευτή του CHP κ. Μουσλίμ Σαρί, που υποστήριζε τον δικαστή. Στελέχη του ΑΚΡ καταφέρθηκαν κατά του Εμιναγάογλου, αποκαλώντας τον «προβοκάτορα» κι επιβάλλοντας την αποχώρησή του από την αίθουσα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, που είχε αρχικά πει ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του σχεδίου νόμου για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ανασταλεί η ψήφισή του, αν τα κόμματα συμφωνήσουν από κοινού σε ένα νέο κείμενο.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η δικαστική εξουσία, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν λογοδοτεί στο λαό. Τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς οι δικαστές, όπως υποστήριξε, στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας: "Πρέπει να κατασκευάσουμε μια τρίτη γέφυρα και ένα τρίτο αεροδρόμιο, ένα νέο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και μια νέα γέφυρα στο Κόλπο της Νικομήδειας. Πώς θα προχωρήσουν αυτά τα έργα, όταν τα εμποδίζετε με τις αποφάσεις σας;" διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες των αποφάσεων της δικαστικής εξουσίας. Η κυβέρνησή "έχει εκλεγεί από το λαό", υπογράμμισε και τόνισε ότι η λαϊκή βούληση αντιπροσωπεύεται από το κοινοβούλιο και κάθε πολίτης οφείλει σεβασμό στο θεσμό.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: