Σε ασφυκτικό πρέσινγκ ο Πούτιν

default image

Νέες εκλογές ζητά και ο Γκορμπατσόφ την ώρα που επιμένουν οι διαδηλωτές κατά του Πούτιν.

Έσπασε τη σιωπή του  ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι η ηγεσία της χώρας πρέπει να παραδεχθεί ότι υπήρξε νοθεία και να διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση.

“Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να παραδεχθούν ότι υπήρξαν πολυπληθείς παρατυπίες και νοθεία και τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού” δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ζητώντας να ακυρωθούν οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και πρόσθεσε “Θεωρώ ότι οι Αρχές δεν μπορούν να λάβουν παρά μόνο μία απόφαση: να ακυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να οργανώσουν νέες” υπογράμμισε.

Η Μόσχα έζησε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών και να ζητούν την «έξοδο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και αστυνομίας, ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Μόσχας επιχειρώντας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για εκλογική νοθεία και να ζητήσουν «μια Ρωσία χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν από τις Αρχές στη Μόσχα με τη δικαιολογία της μη εγκεκριμένης διαδήλωσης και άλλοι 200 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Μπόρις Νεμτσόφ, σημαντικός παράγοντας της αντιπολίτευσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε την Τρίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία που υπέστη στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας».

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα.

Χθες  η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την κριτική των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα