Εξευτελισμοί, βία, εκβιασμοί και απειλές στον βελγικό στρατό

Διαβάζεται σε 3'
Βελγικός στρατός
Βελγικός στρατός AP Photo Olivier Matthys

Σοβαρές περιπτώσεις ταπεινωτικής συμπεριφοράς και εκβιασμών έρχονται στο φως για τάγμα του βελγικού στρατού. Κυβερνητικές ανακοινώσεις και αντιδράσεις.

Περιστατικά κακοποίησης ήρθαν στο φως στο 4ο Μηχανοκίνητο Τάγμα της Λιέγης (Amay) στο Βέλγιο. Οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά από καταγγελία “πληροφοριοδότη” τα στοιχεία του οποίου έμειναν μυστικά, με την υπόθεση ωστόσο να δημοσιοποιείται μετά από έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα που αποκαλύπτουν τα βελγικά ΜΜΕ, στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται 20 με 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και υπαξιωματικών. Πρόκειται δε για ένα “ένοχο” τάγμα, με πλείστα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας να έχουν αναφερθεί για το συγκεκριμένο, ανά καιρούς. Τα γεγονότα χρονολογούνται από το 2021 και συνήθως λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων “μύησης”.

Κίνδυνος και για σωματική ακεραιότητα ενστόλων

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ ανέφερε ότι διαπιστώθηκε “σωματική κακοποίηση, εκβιασμοί, απειλές, μεταξύ άλλων”. Σύμφωνα με την υπουργό, υπεύθυνοι για τα περιστατικά ήταν “έμπειροι και λιγότερο έμπειροι στρατιωτικοί και υπαξιωματικοί”. Όπως είπε “δεν εμπλέκονται όλοι στο τάγμα”, ενώ χαρακτήρισε το πρόβλημα ως “δομικό”. Η υπουργός ανακοίνωσε πως μετά τις αποκαλύψεις διαλύθηκε μία διμοιρία τριάντα ενστόλων στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν. Η εν λόγω διμοιρία αποτελείτο από άτομα που εναλλάσσονταν στους ρόλους του θύτη και του θύματος, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν όλα τα θύματα. “Δεν έχει διαπιστωθεί σεξουαλική κακοποίηση ή ρατσισμός”, πρόσθεσε η υπουργός. Ακόμη, αποστρατεύτηκαν 12 άτομα που ελέγχονται για τις πράξεις τους.

“Η κακοποίηση περιλάμβανε ταπεινωτική συμπεριφορά, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ενστόλων”, πρόσθεσε ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας Μισέλ Χόφμαν. Τέτοιες συμπεριφορές δεν χωρούν στον οργανισμό μας”, είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής άμυνας της χώρας, Ζαν ντε Μπερμ, τόνισε ότι η προσοχή επικεντρώθηκε πρωτίστως στα θύματα. “Θέλαμε να τα ακούσουμε και να τα προστατέψουμε” δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και οι ανακρίσεις συνεχίζονται.

Μια ακόμη έρευνα στον στρατό του Βελγίου είχε λάβει χώρα και το 2021 για εντοπισμό ακροδεξιών στοιχείων. Την ίδια χρονιά που αναφέρονται δηλαδή και τα παραπάνω περιστατικά κακοποίησης, χωρίς να έχει αποδειχθεί βέβαια ενδεχόμενη σύνδεσή τους. Οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί σε τρία στρατόπεδα και οκτώ οικίες στρατιωτικών. Αντικείμενο της τότε έρευνας ήταν η διερεύνηση για ενδεχόμενη υποκίνηση μίσους και βίας κατά μειονοτήτων, μετά από εντοπισμό ύποπτων συνομιλιών μεταξύ στρατιωτών που συνομιλούσαν για “εξτρεμιστικές” πράξεις.

Σημειώνεται πως στο Βέλγιο η θητεία δεν είναι υποχρεωτική, με το Σώμα να αριθμεί συνολικά περίπου 25.000 στρατιωτικούς. Τέλος, το Βέλγιο έχει αποφασίσει να αυξάνει σταδιακά τις στρατιωτικές του δαπάνες. Στόχος είναι να ενισχυθεί η άμυνα του Βελγίου ως το 2030, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων μια μονάδα κυβερνοασφάλειας στον βελγικό στρατό, ανανεώνοντας τα αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών, αμυντικού εξοπλισμού και προμηθειών και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τα συστήματα επικοινωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα