Γαλλία: Πρόστιμο 2.000 ευρώ σε ακροδεξιό δήμαρχο για υποκίνηση μίσους

Γαλλία: Πρόστιμο 2.000 ευρώ σε ακροδεξιό δήμαρχο για υποκίνηση μίσους

Ο δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ σχολίασε ότι στα σχολεία της περιοχής του "υπάρχουν υπερβολικά πολλά παιδιά μουσουλμάνων"

Πρόστιμο 2.000 ευρώ επιβλήθηκε σε έναν ακροδεξιό δήμαρχο στη Γαλλία για υποκίνηση μίσους μετά τις δηλώσεις του ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλά παιδιά μουσουλμάνων στα τοπικά σχολεία, αναφέρει το BBC.

Ο Ρομπέρ Μενάρ, ο δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ στη νότια Γαλλία, πρόσκειται ιδεολογικά στο αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο. Είναι δριμύς επικριτής της μετανάστευσης και ανεξάρτητος πολιτικός.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα έναρξης των σχολείων στη Γαλλία, ο Μενάρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι συντελείται μια "μεγάλη αντικατάσταση". Ο διχαστικός αυτός όρος χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς για να περιγράψει την εκδίωξη--όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν--των λευκών Γάλλων χριστιανών από μετανάστες.

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Μενάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI: "Σε μια τάξη στο κέντρο της πόλης μου το 91% των παιδιών είναι μουσουλμάνοι. Προφανώς αυτό είναι πρόβλημα. Υπάρχουν όρια στην ανοχή".

Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει τη χρήση δεδομένων που αφορούν τις θρησκευτικές απόψεις και την εθνότητα των πολιτών.

Ο Μενάρ υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του λέγοντας: "Απλώς περιέγραψα την κατάσταση στην πόλη μου. Δεν είναι αξιολογική κρίση, είναι ένα γεγονός. Είναι αυτό που βλέπω".

Εκτός από το πρόστιμο, δικαστήριο του Παρισιού επιδίκασε αποζημίωση 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα σε αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το πρόστιμο ήταν υψηλότερο από τα 1.800 ευρώ που είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος είχε πει ότι ο Μενάρ "κούνησε το δάκτυλο σε παιδιά, τα οποία περιγράφει ως βάρος στην εθνική κοινότητα". Ο Μενάρ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Jean-Paul Bonincontro)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Γαλλικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το γαλλικό αδιέξοδο: Η ακροδεξιά και ο φίλος του Σόιμπλε

Γαλλικές εκλογές: Η Λεπέν παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου

Γαλλικές εκλογές: Η κοινότητά του ψήφισε Λεπέν και ο δήμαρχος παραιτείται

SHARE:

24Media Network