Γαλλία: Βαριά ήττα των Σοσιαλιστών

default image

‘Ηττα, που την διακρίνει η δριμύτητα, γνώρισαν σήμερα οι γάλλοι Σοσιαλιστές, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η οποία θα “επιταχύνει” κατά τους πολιτικούς παρατηρητές τον εσωκομματικό αγώνα στελεχών του κόμματος με στόχο την επικράτηση σε αυτό και μεταγενέστερα θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός “νέου” κόμματος, ενώ οι ψηφοφόροι βλέπουν στο πρόσωπο της κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ την μοναδική εφικτή “λύση” στο θέμα της ηγεσίας.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες προσκάλεσαν αργά σήμερα τους ψηφοφόρους -ενόψει της μεγάλης αποχής σε πολλά αστικά κέντρα που ψηφίζουν Αριστερά-να προσέλθουν, μαζικά, την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες ώστε με ένα νέο “σκίρτημα” να μειώσουν την ζημιά που καταγράφηκε, επειδή -όπως τόνισαν οι ίδιοι– ” η Γαλλία έχει ανάγκη την Αριστερά της”.

Ο αναλυτής Φρεντερίκ Νταμπί, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop, σχολίασε σήμερα το βράδυ ότι αν οι σοσιαλιστές βουλευτές θα είναι, τελικά, λιγότεροι των 100, ” τότε πολλά θα αποκαλυφθούν ταχύτερα και θ αλλάξει το (πολιτικό) χρονοδιάγραμμα“. 

Μοναδικό πολιτικό πρόσωπο, που μπορεί να γίνει ο νέος μας αρχηγός είναι η κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επειδή εκείνη προώθησε, περισσότερο από κάθε άλλον, την κουλτούρα του κόμματός μας στα λαϊκά στρώματα” σημείωσε από την πλευρά του ο πολιτειολόγος Ντομινίκ Ρεϊνιέ.

Ηδη η κ. Ρουαγιάλ, που δεν κρύβει πως θέλει να είναι ξανά υποψήφια πρόεδρος το 2012, έχει ανακοινώσει ότι στο επόμενο κομματικό συνέδριο θα παρουσιάσει δικό της πολιτικό πρόγραμμα (63% των εκλογέων της, που ρωτήθηκαν, θέλουν ένα “διαφορετικό” προγραμματικό λόγο), ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιύς τοποθετείται πλέον στην αριστερά “πτέρυγα” του κόμματος την ώρα που ο παλαιός βουλευτής, πρώην υπουργός, Ντομινίκ Στρος-Καν ευνοεί προσέγγιση με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού.

Λέγεται ότι οι Στρος-Καν και Φαμπιύς θα επιδιώξουν από κοινού ο επόμενος αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος να είναι ο σημερινός δήμαρχος Παρισίων Μπερτράν Ντελανοέ, που από την πλευρά του δηλώνει ” έτοιμος να αναλάβει ευθύνες”.

‘Οποιος κι αν γίνει αρχηγός των Σοσιαλιστών, “θα ήταν καλύτερο αντί να εργαστεί για να γίνει ο συγκερασμός των διάφορων εσωκομματικών τάσεων και ρευμάτων, αντιθέτως να φροντίσει να έχει να πεί κάτι προς όλες τις κατηγορίες των πολιτών της Γαλλίας, ακριβώς όπως έκανε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί”, σημειώνει ο πολιτειολόγος Ενρί Ρέϊ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα