Γάζα: 40 νεκροί, τα 14 παιδιά από τον βομβαρδισμό σχολείου – Εικόνες φρίκης

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι μετρούν τις πληγές τους μετά τον βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι μετρούν τις πληγές τους μετά τον βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ AP Photo/Jehad Alshrafi

Τραγωδία δίχως τέλος στη Γάζα με τη νέα επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο να αφήνει πίσω 40 νεκρούς. 14 παιδιά και 9 γυναίκες σκοτώθηκαν, πάνω από 70 τραυματίες.

Εικόνες απόλυτης φρίκης έρχονται για μια ακόμη ημέρα από τη Γάζα, η οποία ζει τη μία σφαγή μετά την άλλη. Δεκάδες νεκροί, μεταξύ των οποίων και 14 παιδιά έπεσαν θύμσατα των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ο Ισμαήλ Αλ-Θαουάμπτα, και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο σχολείο της Νουσέιρατ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι 14 παιδιά και 9 γυναίκες σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους μετά τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους μετά τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ AP

Νωρίτερα, η επικεφαλής επικοινωνίας της UNRWA Τζουλιέτ Τουρνά δήλωσε στο Reuters ότι ο αριθμός αυτών που έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο σχολείο της Νουσέιρατ είναι μεταξύ 35 και 45. Η ίδια πρόσθεσε ότι η UNRWA δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό σε αυτή τη φάση.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχος ήταν μια ομάδα της Χαμάς που εδρεύει στο σχολείο. Ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 20-30 μαχητές. Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για απώλειες αμάχων.

“Οι άνθρωποι εδώ έγιναν κομμάτια”

Το Al Jazeera μίλησε με αρκετούς ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ, στο κέντρο της Γάζας.

«Ήμασταν μέσα στο σχολείο και ξαφνικά μας βομβάρδισαν, οι άνθρωποι εδώ έγιναν κομμάτια σε μια σκληρή νύχτα … αυτό το κτίριο φιλοξενούσε οικογένειες και νέους ανθρώπους και ο βομβαρδισμός έγινε χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Anas al-Dahouk.

Ένας άλλος άνδρας, ο Naim al-Dadah, δήλωσε ότι το χτύπημα είναι «αποτέλεσμα της τρομοκρατίας του κράτους του Ισραήλ … δεν υπάρχει τρομοκρατία εκτός από το Ισραήλ, όλοι οι θεσμοί και οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί από το Ισραήλ στη Γάζα».

Εξήγησε ότι μετακινήθηκε από την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, στο Χαν Γιουνίς και στη συνέχεια στη Ράφα, στο μακρινό νότο. Οπουδήποτε πήγαινε αυτός και η οικογένειά του, είπε, βομβαρδιζόταν, «και όταν ήρθαμε στον καταυλισμό Νουσέιρατ, βομβαρδιζόμαστε και τώρα».

«Μας βομβάρδισαν χωρίς προειδοποίηση και ξαφνικά, καθώς τα ισραηλινά αεροπλάνα στόχευσαν το σχολείο με δύο πυραύλους», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους μετά τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους μετά τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ AP

Γάζα: Κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την παρουσία της Χαμάς στο σχολείο

Το Ισραήλ από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για εγκατεστημένη βάση της Χαμάς στο εσωτερικό του σχολείου.

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσέιρατ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα κι είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο», πρόσθεσαν.

Τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ
Τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ AP

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ποιος ήταν ο στόχος. Υποστηρίζει ότι μαχητές της Χαμάς βρίσκονταν στο σχολείο του ΟΗΕ στο κέντρο του προσφυγικού καταυλισμού Νουσέιρατ, ωστόσο, δεν παρείχαν καμία απόδειξη για τίποτα από αυτά.

«Ο στρατός χρησιμοποίησε αεροπορικές επιδρομές για να χτυπήσει το σχολείο του ΟΗΕ. Ήξεραν ότι ήταν σχολείο του ΟΗΕ. Παραδέχτηκαν ότι ήταν σχολείο του ΟΗΕ. Γνωρίζουν ότι είναι ένα μέρος όπου έμεναν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.» σημειώνει το Al Jazeera.

Οι Ισραηλινοί αναφέρουν στα τοπικά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι υποψιάζονται ότι εκεί διέμεναν κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το σχολείο μετά τον βομβαρδισμό
Το σχολείο μετά τον βομβαρδισμό AP

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Ράφα

Την ίδια ώρα, διαρκείς βομβαρδισμοί σημειώνονται στην ανατολική περιοχή της Deir el-Balah από το πυροβολικό.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ο ισραηλινός στρατός έχει στοχοποιήσει τη γειτονιά Zeitoun, στην οποία είχαν προηγηθεί δύο στρατιωτικές εισβολές.

Συνεχείς είναι επίσης οι επιχειρήσεις στην περιοχή Ράφα της νότιας Γάζας, όπου ο στρατός πιέζει βαθύτερα στα κύρια αστικά κέντρα της.

Οι επιθέσεις έχουν ως στόχο πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, κλινικών και νοσοκομείων. Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει περιγράψει την επιχείρησή του εκεί ως «περιορισμένη», η παρουσία του στην κεντρική και δυτική Ράφα δεν υποδηλώνει κάπιοια περιορισμένη επιχείρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα