Γάζα: Η Αίγυπτος καλεί σε εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Γάζα: Η Αίγυπτος καλεί σε εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε κτίριο κατοικιών στη Γάζα 2022 Adel Hana/AP Photo

Σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη η Αίγυπτος, με τις δυο πλευρές να επιβεβαιώνουν την έναρξη ισχύος της εκεχερίας από τις 23.30 (τοπική ώρα).

Η Αίγυπτος καλεί σε εκεχειρία από σήμερα στις 23.30 ανάμεσα στο Ισραήλ και την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσε αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η Αίγυπτος καλεί όλες τις πλευρές σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από τις 23.30 τοπική ώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αμέσως μετά, η παλαιστινιακή οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες από την ώρα αυτή, σύμφωνα με την αιγυπτιακή έκκληση, αλλά επισημαίνει το δικαίωμά της να απαντήσει σε κάθε νέα ισραηλινή επίθεση.

Λίγο αργότερα, και το Ισραήλ επιβεβαίωσε επισήμως την έναρξη ισχύος της εκεχερίας.

Σημειώνεται ότι η κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από την Παρασκευή έχουν τη ζωή τους 31 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, είναι η χειρότερη μετά τον Μάιο του 2021.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών την Παρασκευή. Όπως το 97% των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το εβραϊκό κράτος, που τονίζει ότι εξαπέλυσε μια «προληπτική επίθεση» με στόχο την Ισλαμική Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι σκότωσε μαχητές και «εξουδετέρωσε» τους ηγέτες της οργάνωσης, που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες του κινήματος στη Γάζα, Ταϊσίρ αλ Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 265 τραυματίστηκαν εδώ και δύο ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα