Γερμανία: Γιατί η Μπέρμποκ επέπληξε τον Πάπα Φραγκίσκο

Διαβάζεται σε 2'
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ Associated Press

Τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν άρεσαν καθόλου στην Αναλένα Μπέρμποκ.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ζωηρά την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς την Ουκρανία για να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν καταλαβαίνει» τη θέση του.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάπας προκάλεσε αυτό το σαββατοκύριακο το θυμό ουκρανών αξιωματούχων αφού δήλωσε σε συνέντεξή του στην ελβετική τηλεόραση πως έπρεπε «να έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευθούν», δύο χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τη Μόσχα.

«Δεν καταλαβαίνω», δήλωσε η Μπέρμποκ χθες, Κυριακή, το βράδυ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Πιστεύω πως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά παρά μόνο όταν τα δεις ο ίδιος», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία έχει μεταβεί επανειλημμένα στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών της με παιδιά της Ουκρανίας που πλήττονται από τον πόλεμο, λέει πως αναρωτήθηκε: «Πού είναι ο Πάπας; Ο Πάπας οφείλει να είναι εν γνώσει αυτών των πραγμάτων».

Η Μπέρμποκ δήλωσε πως, αν η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της «δεν επιδείξουν δύναμη τώρα, δεν θα υπάρξει ειρήνη».

«Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της», πρόσθεσε.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουκρανία απάντησε χθες, Κυριακή, στον πάπα Φραγκίσκο, με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να δηλώνει πως η χώρα του δεν θα παραδοθεί «ποτέ».

Οι Ουκρανοί όλων των θρησκευμάτων υπερασπίζονται τη χώρα τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τόνισε από την πλευρά του χθες, στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, εβραίοι, όλοι… Μας υποστηρίζουν με προσευχή, συζήτηση και πράξεις».

«Εκεί θα όφειλε να βρίσκεται η Εκκλησία, μαζί με το λαό. Και όχι σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων, με μια εικονική μεσολάβηση ανάμεσα σε κάποιον που θέλει να ζήσει και σε κάποιουν που θέλει να σε καταστρέψει», πρόσθεσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα