Γερμανία: Καταργήθηκε νόμος για την άμβλωση από την ναζιστική εποχή

Γερμανία: Καταργήθηκε νόμος για την άμβλωση από την ναζιστική εποχή
Πλακάτ με σύνθημα για το δικαίωμα στις αμβλώσεις Getty Images/iStockphoto

Καταργήθηκε στη Γερμανία ένας νόμος που δεν επέτρεπε σε γιατρούς και γυναικολόγους να δίνουν επιπλέον πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες. Τιμωρούνταν με διώξεις και πρόστιμο.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της κατάργησης ενός νόμου από την ναζιστική περίοδο, ο οποίος περιόριζε τις πληροφορίες για τις αμβλώσεις και είχε οδηγήσει στην καταδίκη αρκετών γυναικολόγων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα επιτρέπεται πλέον να δίνουν επιπλέον πληροφορίες για τις αμβλώσεις χωρίς να κινδυνεύουν με δίωξη.

Με βάση τον νόμο, οι γυναικολόγοι στη Γερμανία επιτρεπόταν να λένε ότι προσφέρουν ως υπηρεσία τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, αλλά δεν επιτρεπόταν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες που αφορούσαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν.

Στην πραγματικότητα, η άμβλωση είναι παράνομη σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ωστόσο, επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και η πρακτική θα πρέπει να εφαρμοστεί εντός των πρώτων 12 εβδομάδων από τη σύλληψη.

“Επί σχεδόν έναν αιώνα απαγορευόταν στους γιατρούς, οι οποίοι τιμωρούνταν και με πρόστιμο, να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ακολουθούμενες μεθόδους και με τους πιθανούς κινδύνους για τις γυναίκες που σκέφτονταν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Σήμερα, αυτή η καχυποψία απέναντι στις γυναίκες και απέναντι στους γιατρούς φθάνει στο τέλος της”, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σε ανακοίνωσή του.

Επίσης θα ανακληθούν όσες ποινές έχει επιβάλει δικαστήριο με βάση τον νόμο από τον Οκτώβριο του 1990 και θα σταματήσουν όποιες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μεταξύ των γιατρών που διώκονται είναι η Κριστίνα Χένελ, γιατρός στο Γκίσεν της δυτικής Γερμανίας, η οποία έχει γίνει το “πρόσωπο” του αγώνα για την κατάργηση αυτού του νόμου και στην οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο 6.000 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2019, δύο γυναικολόγοι από το Βερολίνο, η Μπετίνα Γκέμπερ και η Βερένα Βάγερ, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 2.000 ευρώ η καθεμία για τον ίδιο λόγο.

Εκείνες προτίμησαν να αφαιρέσουν όλες τις πληροφορίες για τις μεθόδους άμβλωσης από τις ιστοσελίδες τους και να εξαιρεθούν από τους καταλόγους με τους γιατρούς που προσφέρουν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.

Στη Γερμανία, μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει άμβλωση κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης πρέπει να συμμετάσχει σε υποχρεωτική διαβούλευση σε εγκεκριμένο κέντρο. Στόχος αυτής της συνέντευξης είναι «να ενθαρρύνει τη γυναίκα να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της», σύμφωνα με τον νομοθέτη.

Με εξαιρέσεις (κίνδυνος της ζωής της μητέρας, βιασμός κ.λπ.), η άμβλωση, το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει τις πολλές εκατοντάδες ευρώ, δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία ασφάλισης υγείας.

Περίπου 100.000 αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία, αλλά η τάση είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση είχε παρουσιάσει το σχέδιό της να καταργήσει τον νόμο κατά την συμφωνία σχηματισμού συμμαχίας που υπέγραψε τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα