Γερμανία: σχέδια για μερική ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων

default image

Σε μερική ιδωτικοποίηση των σιδηροδρόμων σκέφτεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση

 Υπέρ της πρότασης για τη μερική ιδιωτικοποίηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) τάχθηκε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα το υπουργικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ πρότασης του υπουργού Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενζεε που στοχεύει στην μερική ιδιωτικοποίηση της DB. Πάντως, για να υιοθετηθεί το σχέδιο της πρότασης, θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Γερμανίας, ενώ ειδικά στην Άνω Βουλή αναμένεται να αντιμετωπίσει την αντίθεση των μελών της.

Αν η πρόταση υιοθετηθεί από τα κοινοβούλια, το γερμανικό κράτος θα διατηρήσει την ιδιοκτησία των βασικών υποδομών, μεταξύ των οποίων του σιδηροδρομικού δικτύου, των σταθμών και των μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά η DB θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα για 15 έτη.

Θεωρείται αρκετά πιθανό ότι η πρόταση θα εγκριθεί από την Κάτω Βουλή (Bundestag), στην οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την Άγκελα Μέρκελ διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία, όμως αρκετά κρατίδια της Ομοσπονδίας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ταχθούν εναντίον της πρότασης στην Άνω Βουλή (Bundesrat). 

Η DB αποτελεί τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρία της Ευρώπης -με συνολικά 229.000 εργαζόμενους- ενώ κατά το προηγούμενο έτος μετέφερε περίπου 1,9 δισ. επιβάτες στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, μήκους 34.000 χιλιομέτρων. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ και ο τζίρος της σε 30 δισ. ευρώ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα