Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες 'χάθηκαν' 6 λεπτά από τα ρολόγια της Ευρώπης

Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες 'χάθηκαν' 6 λεπτά από τα ρολόγια της Ευρώπης
PIXABAY

Πώς η διαμάχη της Σερβίας και του Κοσόβου επηρέασε τα ξυπνητήρια και τα ρολόγια σε κουζίνες και φούρνους μικροκυμάτων

Έως και έξι λεπτά έχουν "χαθεί" από την καθημερινότητά των Ευρωπαίων από τα μέσα Ιανουαρίου λόγω της διαμάχης του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία έχει επηρεάσει το δίκτυο ηλεκτρισμού της ηπείρου.

Σύμφωνα με την Entsoe, η οποία εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, τα ηλεκτρικά ρολόγια, όπως επίσης και χρονοδιακόπτες κεντρικής θέρμανσης και τα ρολόγια που υπάρχουν σε ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. κουζίνες) παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες επιβράδυνση που φτάνει μέχρι τα έξι λεπτά. Να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζονται οι υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Οι χώρες από την Ισπανία έως την Τουρκία και από την Πολωνία έως τις Κάτω Χώρες αποτελούν μέρος μιας μεγάλης περιοχής της Ευρώπης που συνδέεται με ένα κοινό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο λειτουργεί με συγχρονισμένη συχνότητα. Αυτή η συχνότητα ρυθμίζει τον χρόνο σε ορισμένες συσκευές και αντικείμενα.

Κατά την διάρκεια της κρίσης, το Κόσοβο δεν παρήγαγε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες του. Σύμφωνα με την Entsoe, η Σερβία ήταν νομικά υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κοσόβου, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερό το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Οι δύο χώρες όμως διαφώνησαν για το θέμα, με αποτέλεσμα η Σερβία να μην εμπλακεί. Η κίνησή της αυτή ώθησε σε απόκλιση την συχνότητα, καθώς διαταράχθηκε ο κύκλος των 50 Hz, στον οποίο λειτουργεί το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. "Η απόκλιση σταμάτησε την Τρίτη όταν το Κόσοβο παρήγαγε την ενέργεια που χρειαζόταν", δήλωσε εκπρόσωπος της Entsoe στο BBC.

Πλεονάζουσα ενέργεια πρέπει να παραχθεί και το τροφοδοτήσει το σύστημα στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία σε όλη την ήπειρο, πρόσθεσε.

(Πηγή: BBC)

SHARE:

24Media Network