Γυναίκες στην πολιτική: Η θέση της Ελλάδας και η ισότητα ως ανέκδοτο

Διαβάζεται σε 3'
Γυναίκες στην πολιτική: Η θέση της Ελλάδας και η ισότητα ως ανέκδοτο
AP Photo/Jean-Francois Badias

Παρά τα βήματα προόδου, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στο δημόσιο βίο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δείτε το Infographic του NEWS 24/7 για τις γυναίκες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι 705. To 60.2% των ανθρώπων που κάθονται σε αυτές και αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 447.000.000 ανθρώπους σε 27 χώρες, είναι άνδρες.

Το ποσοστό των γυναικών είναι 39.8%.

Είναι το μεγαλύτερο της ιστορίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο μότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το “ενωμένοι στη διαφορετικότητα”.

Η πραγματικότητα θέλει την εκπροσώπηση των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο και στις βασικές του θέσεις του να παραμένει αδύναμη. Επίσης, η αλλαγή γίνεται με πολύ αργά βήματα.

AP

Μολονότι καταγράφεται σταθερή αύξηση στο ποσοστό των γυναικών μελών (βουλευτών) με την πάροδο των ετών (από 16% το 1979 σε 39,5% το 2021), είμαστε ακόμα μακριά από το να επιτευχθεί το μότο της διαφορετικότητας.

Πολύ περισσότερο από την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου, στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση των φραγμών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως προς το να είναι ορατές και να αναγνωρίζονται.

Φαίνεται να είναι περισσότερο μεροληπτικό από ό,τι φαίνεται και να υστερεί στην υλοποίηση των στόχων του.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στο δημόσιο βίο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το 1952 μέχρι τις πρώτες εκλογές του 1979 ήταν μόνο 31.

Το ποσοστό εκπροσώπησης ήταν στο 15.2%. Σήμερα, όπως αναφέραμε στην αρχή, είναι στο 39.3%.

Για να είμαστε ακριβείς, το 2019 εξελέγησαν 308 γυναίκες, με το ποσοστό να φτάνει στο 41%. Το Brexit και η έξοδος των Βρετανίδων το ‘έριξε’ στο 39.5%.

Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από το μέσο όρο των εθνικών κοινοβουλίων στις χώρες της ΕΕ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι μόνες χώρες που έχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερες γυναίκες ευρωβουλευτές από άνδρες.

Η Δανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία ​​έχουν επιτύχει το 50-50.

Στην Ελλάδα είμαστε μακριά. Για την ακρίβεια, τρίτοι από το τέλος. Ειρήσθω εν παρόδω, αν και περισσότερες σε σχέση με το 2019, οι γυναίκες στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές 2023 δεν ξεπερνούν τις 70.

Νews 24/7

Οι γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωβουλευτής της Μάλτας, Ρομπέρτα Μετσόλα έγινε η πρώτη γυναίκα που κάθισε στην προεδρική καρέκλα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν είχε γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) τρία χρόνια νωρίτερα, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προτιμήθηκε σε ψήφισμα στο Κοινοβούλιο.

Είχε προηγηθεί το αίτημα διορισμού περισσότερων γυναικών σε κορυφαίες θέσεις του οικονομικού και νομισματικού τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα