H Μέρκελ κάνει το χατίρι του ‘Σουλτάνου’

default image

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να "παρακάμψει" την ελευθερία του λόγου και να κάνει το χατίρι του Τούρκου προέδρου, για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του κωμικού που κυκλοφόρησε σατυρικό ποίημα (Pics + Video)

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πως οι εισαγγελείς μπορούν πλέον να υποβάλλουν κατηγορίες σε βάρος του κωμικού Jan Böhmermann, ο οποίος είχε διαβάσει ένα σατυρικό ποίημα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Το επίμαχο ποίημα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και γενικά της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλάμβανε σεξουαλικές αναφορές για την κεφαλή του τουρκικού κράτους, ενώ έκανε και αναφορές για τον τρόπο διαβίωσή του, αναφέροντας πως “Ερντογάν ζει σαν βασιλιάς, ο κύκνος από το Βόσπορο” και “ένας δημοσιογράφος που γράφει οτιδήποτε δεν αρέσει στον Ερντογάν, θα βρίσκεται αύριο στη φυλακή”.

 

Μετά την προβολή του στην εκπομπή “Extra3” της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών, με την Άγκυρα να καλεί για εξηγήσεις τον Γερμανό πρεσβευτή.

Αρχικά, η κ. Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να καταστρατηγήσει την ελευθερία του λόγου, ωστόσο στη σημερινή της συνέντευξη, ανέφερε πως “Το αποτέλεσμα είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει την άδεια στην προκειμένη περίπτωση”.

Την ίδια στιγμή  ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου είχε πει  πως το Βερολίνο εξετάζει το επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Τουρκία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη στον Böhmermann και πως η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συντάξει πρόταση για να αντικαταστήσει το σημερινό νόμο που ποινικοποιεί την προσβολή των αρχηγών των ξένων κρατών.

Πάντως, μέχρι στιγμής η μήνυση του Ερντογάν σε βάρος του κωμικού Jan Böhmermann για προσβολή είναι παράνομη, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Έτσι, για να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, έπρεπε πρώτα να δοθεί έγκριση από τη γερμανική κυβέρνηση, κάτι που έγινε προκαλώντας αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.


Δημοφιλής Γερμανός κωμικός λέει ότι “ζούμε την αρχή του τέλους της καγκελαρίας Μερκελ”.

Υπενθυμίζεται, πως το ποίημα μεταδόθηκε στις 31 Μαρτίου, περιείχε σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο Ερντογάν καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.

(ΠΗΓΗ: DW)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα