Η αδερφή του Κιμ Γιόνγκ-Ουν απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την Νότια Κορέα

Διαβάζεται σε 4'
H αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέα, Kim Yo Jong
H αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέα, Kim Yo Jong Pool Photo via AP Jorge Silva

Την αντίθεση της για οποιαδήποτε συνεργατική σχέση με την νέα κυβέρνηση της Νότια Κορέας εξέφρασε η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ – Ουν.

Η Κιμ Γιο – Τζόνγκ (Kim Yo Jong), αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ – Ουν (Kim Jong Un), τη Δευτέρα (28/07) απέρριψε κάθε είδους προσέγγιση της νέας φιλελεύθερης κυβέρνησης της Νότιας Κορέας δηλώνοντας πως δεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει με την Νότια Κορέα ανεξαρτήτως των προτάσεων που πρόκειται να καταθέσει η αντίπαλη πλευρά.

Οι δηλώσεις της Κιμ Γιο-Τζόνγκ υποδηλώνουν για ακόμη μία φορά ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία αυτή τη στιγμή εστιάζει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Ρωσία, δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει σύντομα στη διπλωματία, ούτε με τη Νότια Κορέα ούτε με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της αν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τις ίδιες στενές σχέσεις με τη Ρωσία όταν πλησιάσει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

“Διευκρινίζουμε για μία ακόμη φορά την επίσημη θέση μας ότι, ανεξαρτήτως πολιτικής ή πρότασης από τη Σεούλ, δεν μας ενδιαφέρει και δεν υπάρχει κανένας λόγος για συνάντηση ή ζήτημα προς συζήτηση με τη Νότια Κορέα”, δήλωσε η Κιμ Γιο-Τζονγκ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Βόρειας Κορέας για την νέα κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Τζε Μιούνγκ (Lee Jae Myung), ο οποίος και ανέλαβε τα καθήκοντα του στις αρχές Ιουνίου.

Σημειώνεται, πως στην προσπάθεια της να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, η κυβέρνηση Λι σταμάτησε τις μεταδόσεις μέσω μεγαφώνων στην παραμεθόριο, έλαβε μέτρα κατά ακτιβιστών που στέλνουν προπαγανδιστικά φυλλάδια με μπαλόνια στον Βορά και επαναπάτρισε Βορειοκορεάτες, που είχαν παρασυρθεί με ξύλινα σκάφη στα νότια κάποιους μήνες πριν.

Η Κιμ Γιο-Τζόνγκ χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις “ειλικρινείς προσπάθειες” της κυβέρνησης Λι για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, είπε ότι η νέα κυβέρνηση δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες, επικρίνοντάς τη για την “τυφλή εμπιστοσύνη” της στη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ και για την προσπάθειά της να “συγκρουστεί” με τη Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, όπως καταγράφει το POLITICO, η ίδια αναφέρθηκε στις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας και της Αμερικής, τις οποίες η Βόρεια Κορέα αποκάλεσε πρόβα εισβολής.

Από το 2019, όταν και κατέρρευσε η κρίσιμη πυρηνική διπλωματία του Κιμ Γιονγκ-ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λόγω διαφωνιών για τις διεθνείς κυρώσεις, η  Βόρεια Κορέα, άρχισε να αποφεύγει τις συνομιλίες με την Νότια Κορέα και την Αμερική. Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα, έχει επικεντρωθεί στο να δημιουργήσει ισχυρότερα πυρηνικά όπλα για να στοχεύσει τους αντιπάλους της.

Πλέον, η Βόρεια Κορέα δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία, στέλνοντας στρατεύματα και συμβατικά όπλα για να στηρίξει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ενδέχεται ακόμη και να μεταβιβάσει στη Βόρεια Κορέα ευαίσθητες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα.

Από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στις αρχές του 2025, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις προσωπικές σχέσεις που έχει με τον Κιμ Γιονγκ-ουν και έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επαναλάβει διπλωματική σχέση μαζί του.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις αναφορές του Τραμπ.

Στις αρχές του 2024, ο Κιμ Γιονγκ-ουν έδωσε εντολή για την τροποποίηση του συντάγματος ώστε να αφαιρεθεί ο μακροχρόνιος κρατικός στόχος ειρηνικής επανένωσης της Κορέας και να κατοχυρωθεί συνταγματικά η Νότια Κορέα ως “σταθερός και αμετάβλητος κύριος εχθρός”. Αυτή του η απόφαση εξέπληξε πολλούς διεθνείς αναλυτές, καθώς πιστεύεται πως έτσι καταργείται η ιδέα μιας ενιαίας κορεάτικης ταυτότητας και καταργεί το όραμα των προγόνων τους για μια ενωμένη Κορέα.

Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο Κιμ επιδιώκει την προστασία του από την επιρροή του νοτιοκορεάτικου πολιτισμού και να ενισχύσει την οικογενειακή του εξουσία. Ενώ άλλοι θεωρούν ότι επιθυμεί να δημιουργήσει νομικά περιθώρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Νότιας Κορέας, αντιμετωπίζοντάς την ως ξένο κράτος-εχθρό και όχι ως εταίρο με κοινή εθνική ταυτότητα και προοπτική επανένωσης.

     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα