COP Μαδρίτης: Η χαμένη ευκαιρία, η “κατάρα” Τραμπ και το σνομπάρισμα των ηγετών

COP Μαδρίτης:  Η χαμένη ευκαιρία, η “κατάρα” Τραμπ και το σνομπάρισμα των ηγετών
Διαμαρτυρία στο Λονδίνο για την κλιματική αλλαγή 123RF.COM

Η διάσκεψη του ΟΗΕ στη Μαδρίτη για το κλίμα ολοκληρώνεται χωρίς οι ισχυρές χώρες να τολμήσουν να βάλουν το δάχτυλο υπό τον τύπο των ήλων. Ολο το παρασκήνιο.

Η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα που ολοκληρώνεται την Κυριακή στη Μαδρίτη με την ανακοίνωση του τελικού κειμένου των συμμετεχόντων θα περάσει στην ιστορία ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία έτσι ώστε οι ισχυρές χώρες να αναλάβουν πραγματική δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Παρά τις σχεδόν δραματικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων, που πήραν μαζικά μέρος αλλά και των μαθητών-όχι μόνο μέσω της Γκρέτα Τούνμπεργκ της οποίας το άστρο έλαμψε και πάλι-οι χώρες απέφυγαν και πάλι να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους στόχους.

Και αυτό έγινε γιατί εξαιρουμένης της Ισπανίας που ήταν η διοργανώτρια χώρα, καμία άλλη χώρα δεν εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο Πρωθυπουργού ή έστω υπουργών. Χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να πάρουν την ευθύνη. Η πολιτική θα έλεγε κανείς ότι ηττήθηκε στη Μαδρίτη.

Απαντες, πάντως, συμφώνησαν ότι στην νέα διάσκεψη που θα γίνει στη Γλασκώβη στα τέλη του 2020 θα πρέπει να παρθούν πάση θυσία συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί πλέον έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια. Το πρόβλημα, ας πούμε, του λιγνίτη και του άνθρακα θα πρέπει να λυθεί με γενναία χρηματοδότηση των ισχυρών χωρών στις πιο αδύναμες.

Είναι επίσης σαφές-και διατυπώθηκε εμμέσως πλην σαφώς και από την αμερικανική αντιπροσωπεία- ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020 θα παίξει κρίσιμο ρόλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να κρατά μία ιδιαίτερα αρνητική στάση η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάληψη πολιτικής δράσης για την κλιματική αλλαγή. Καλό θα ήταν να ηττηθεί στις προσεχείς εκλογές αλλά και πάλι ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι ένας πρόεδρος από τους Δημοκρατικούς θα είναι απολύτως θετικά διακείμενος.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Τραμπ κάνει ότι μπορεί για να βάλει εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να διακοπεί η χρηματοδότηση της NASA σε ότι αφορά τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Πλέον, τα σχετικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από κονδύλια πολιτειών όπως η Καλιφόρνια και Δήμων όπως αυτός της Νέας Υόρκης.

Ο Σάντσεθ στο ύψος της περίστασης αλλά… μόνος

Η Ισπανία δεν πήρε μόνο άριστα στη διοργάνωση (την οποία, μάλιστα, ανέλαβε εκτάκτως αφού η Χιλή δήλωσε αδυναμία λόγω της κοινωνικής εξέγερσης στη χώρα) αλλά εκπροσωπήθηκε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αν και υπηρεσιακός προς το παρόν, έδωσε δυναμικά το παρών και αυτό θα πρέπει να του πιστωθεί.

Καμία άλλη χώρα όμως, ούτε καν η Γαλλία του συνήθως ευαίσθητου στα περιβαλλοντικά, Μακρόν, δεν εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών για μερικές ώρες όταν επισκέφθηκε την ισπανική πρωτεύουσα για άλλους λόγους.

Στη Μαδρίτη ξεχώρισε η ορμή της νέας γενιάς η οποία παίρνοντας θάρρος από το έξοχο παράδειγμα της Ντούνμπεργκ, έβαλε πολλά θέματα στο τραπέζι και γνωστοποίησε ότι μέσα στο 2020 θα βάλει μετρήσιμους στόχους για το κίνημα εναντίον της κλιματικής αλλαγής που αρχίζει να ωριμάζει για τα καλά.

Τη σκυτάλη, τέλος, πριν τη Γλασκώβη, θα την αναλάβει το Μιλάνο για μία προπαρασκευαστική σύνοδο τον Οκτώβριο του 2020. Για την Ελλάδα η συγκεκριμένη σύνοδος είναι πολύ σημαντική γιατί ως κεντρικό ζήτημα θα τεθεί η περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσογείου.

Το σύνολο των καθηγητών Πανεπιστημίων πόλεων που βρέχονται από τη Μεσόγειο κουβέντιασαν πριν από τρεις μήνες σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη και κατέληξαν στην απόφαση ότι στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Μιλάνου το μέλλον της Μεσογείου θα είναι ένα από τα κύρια θέματα.

Ακολούθως, θα πάρει τη σκυτάλη η Γλασκώβη με το χρόνο, πλέον, να πιέζει ασφυκτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα