Η Διεθνής Αμνηστία εγκαλεί το Μεξικό

default image

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση του Μεξικού να διεξάγει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις της Οαχάκα

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση του Μεξικού να προχωρήσει στην διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες περί βασανισμών και απαγωγών από αστυνομικούς στην διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του κυβερνήτη του διοικητικού διαμερίσματος της Οαχάκα πέρυσι.

“Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά στην Οαχάκα. Οι ίδιες οι αρχές της πολιτείας φέρονται εμπλεγμένες (σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) σε πολλές περιπτώσεις και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους”, ανέφερε η Αϊρήν Χαν, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, σε επίσκεψή της στην Οαχάκα.

Η πόλη -που διακρίνεται για την αποικιακή της αρχιτεκτονική και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες- μετατράπηκε σε πεδίο μάχης το 2006 όταν αριστεροί διαδηλωτές, αστυνομικοί και παρακρατικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις μετά την απεργία των εκπαιδευτικών που μετατράπηκε σε γενικευμένη εξέγερση με αίτημα την παραίτηση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς. Στις ταραχές βρήκαν το θάνατο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, πάνω από 20 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι αστυνομικοί φέρονται να βασάνισαν κρατουμένους και να διέπραξαν πολλές ακόμη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να ερευνηθούν. Το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα