Η Γερμανία είναι πια “καθαρή” από πυρηνικά εργοστάσια – Εκλεισαν οι τελευταίοι τρεις αντιδραστήρες

Η Γερμανία είναι πια “καθαρή” από πυρηνικά εργοστάσια – Εκλεισαν οι τελευταίοι τρεις αντιδραστήρες
AP

Οι τελευταίοι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας αποκόπηκαν το Σάββατο από το ηλεκτρικό δίκτυο, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα είναι "καθαρή" από πυρηνική ενέργεια.

Από σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου του 2023, η Γερμανία δεν διαθέτει πια ούτε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Οι τελευταίοι τρεις (Νεκαρβεστχάιμ 2, Ίζαρ 2 και Έμσλαντ) αποκόπηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, γεγονός που αποτελεί τέλος εποχής για τη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη γενικότερα.

Ενα αίτημα 50 χρόνων

Δεν ήταν εύκολο αλλά ως αίτημα είχε ωριμάσει εδώ και δεκαετίες στη γερμανική κοινωνία. Ηδη από τη δεκαετία του 70 και τις πολλές διαδηλώσεις και ακτιβισμούς κατά της πυρηνικής ενέργειας, το προοδευτικό κομμάτι της Γερμανίας είχε δώσει δείγμα των προθέσεών του. Μέσα, μάλιστα, από το αντιπυρηνικό κίνημα, ξεπήδησε μία νέα πολιτική δύναμη, το Πράσινο Κόμμα, που σήμερα αποτελεί κυβερνητικό εταίρο μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα τους τελευταίους 14 μήνες όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε παγκόσμια ενεργειακή κρίση και αλματώδη αύξηση των τιμών και στη Γερμανία. Η χώρα αίφνης έπρεπε να προσαρμόσει τα ενεργειακά πλάνα της, αφού πλέον δεν υπήρχε διαθέσιμο το ρωσικό φυσικό αέριο. Εγιναν, τότε, δεύτερες και τρίτες σκέψεις αλλά όπως αναφέρει το CNN, η γερμανική κυβέρνηση έμεινε πιστή στο πλάνο της.Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι πράσινη, δεν είναι οικολογική, δεν είναι άρα βιώσιμη” τόνισε η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε.

Ετσι και αλλιώς, η προετοιμασία γι’ αυτή τη σημαντική αποκοπή είχε αρχίσει εδώ και 20 χρόνια. Τα πυρηνικά ατυχήματα της Πενσιλβάνια το 1979, του Τσερνόμπιλ το 1986 και της Φουκουσίμα το 2011, έπεισαν και τους πλέον δύσπιστους Γερμανούς ότι η πυρηνική ενέργεια έπρεπε να αποτελέσει παρελθόν. Ηταν, πλέον, θέμα ασφάλειας καθώς κανείς δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι θα ζούσαν ανάλογο εφιάλτη στο μέλλον. Ενα και μόνο λάθος θα ήταν αρκετό.

Εμφανώς ανακουφισμένη, όπως αναφέρει η DW, η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ εξήρε το κλείσιμο των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων ως μια νέα αρχή. “Η κατάργηση είναι, πάνω από όλα, μια ασφαλής, χαμηλού κινδύνου, προσιτή και καθαρή προμήθεια ενέργειας”, είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. “Γινόμαστε ανεξάρτητοι από την ορυκτή ενέργεια, από αυταρχικούς, όπως ο Πούτιν, από δυσβάσταχτες τιμές ενέργειας”.

Σύμφωνα με την Λανγκ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κοστίζουν τέσσερις φορές λιγότερο για να παραχθούν από την πυρηνική ενέργεια και μακροπρόθεσμα προστατεύουν από τις προβλέψιμες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου. “Εστιάζοντας στις ΑΠΕ, στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά και στο υδρογόνο, η κυβέρνηση συνασπισμού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και δημιουργεί θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν το μέλλον”.

Δεν συμφωνούν όλοι

Όμως, στους κόλπους του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς υπάρχουν κι αντίθετες απόψεις. Ο Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων Μπιζάν Τζιρ-Σαράι αποκάλεσε “λάθος” το κλείσιμο και των τελευταίων αντιδραστήρων και κατηγόρησε τους Πράσινους για στάση αποκλεισμού. “Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πρόσφατη, ως απόρροια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας δεν μπορούν να προβλεφθούν με αξιοπιστία. Γι’ αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από μια ενεργειακή πολιτική που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού”, δήλωσε στο dpa.

Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί ενστάσεις επί του θέματος. Γι’ άλλη μια φορά ο πρόεδρος και επικεφαλής της Κ.Ο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς επέκρινε το οριστικό κλείσιμο των τριών αντιδραστήρων. “Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στο εξωτερικό που να έχει κατανόηση στο γεγονός ότι η Γερμανία κλείνει τρεις ασφαλείς μονάδες παραγωγής ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2 στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών και αντ’ αυτού επιστρέφει στον άνθρακα και το φυσικό αέριο”, δήλωσε ο Μερτς πριν λίγες ημέρες στην πύλη web.de.

“Ο συνασπισμός πρέπει να διασφαλίσει ότι δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές ενέργειας, ο κίνδυνος όμως από ένα αποσταθεροποιημένο ηλεκτρικό δίκτυο δεν έχει ακόμη αποτραπεί”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του CDU.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα