Η Ιαπωνία θέλει να λύσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας με… application

Διαβάζεται σε 3'
Μωρό στην Ιαπωνία
Μωρό στην Ιαπωνία (φωτογραφία αρχείου) Shizuo Kambayashi/AP Photo

Η γεννητικότητα στην Ιαπωνία βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό και η μητροπολιτική κυβέρνηση στο Τόκιο βρήκε τον τρόπο για να το ανατρέψει.

Ο δείκτης γονιμότητας της Ιαπωνίας, ο οποίος σημειώνει κατακόρυφη πτώση εδώ και πολλά χρόνια, έφτασε σε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ, με την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να ενθαρρύνει τους νέους να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες.

Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν πέρυσι για όγδοη συνεχή χρονιά και ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων στη χώρα με τη δημογραφική κρίση στη χώρα να βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Όπως αναφέρει το CNN, πέρυσι καταγράφηκαν μόνο 727.277 γεννήσεις στη χώρα των 123,9 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας την Παρασκευή, ενώ το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε από 1,26 σε 1,20, τη στιγμή που για να παραμείνει ένας πληθυσμός σταθερός, χρειάζεται ένα ποσοστό γονιμότητας 2,1.Οτιδήποτε πάνω από αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθυσμού, με μεγάλο ποσοστό παιδιών και νεαρών ενηλίκων, όπως παρατηρείται στην Ινδία και σε πολλές χώρες της Αφρικής.

Η πτωτική τάση έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τις γεννήσεις κάθε χρόνο και να προκαλεί τη συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού – με εκτεταμένες συνέπειες για το εργατικό δυναμικό, την οικονομία, το σύστημα πρόνοιας και τον κοινωνικό ιστό της Ιαπωνίας.

Το 2023, η χώρα κατέγραψε 1,57 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, που είναι υπερδιπλάσιος αριθμός από αυτόν των γεννήσεων.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει κάθε τρόπο για να αμβλύνει τις επιπτώσεις που προκαλεί η υπογεννητικότητα, είτε μέσω πρωτοβουλιών όπως η επέκταση των εγκαταστάσεων φροντίδας παιδιών, η προσφορά επιδοτήσεων στέγασης στους γονείς και, σε ορισμένες πόλεις, ακόμη και η πληρωμή ζευγαριών για να αποκτήσουν παιδιά, ενώ η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο θα λανσάρει φέτος το καλοκαίρι ακόμη ένα εργαλείο που πιστεύεται ότι θα δώσει τη λύση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, στο Τόκιο θα λανσαριστεί μία εφαρμογή γνωριμιών, ένα “πρώτο βήμα” για να “ξεκινήσετε το κυνήγι του γάμου”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της εφαρμογής, προσθέτοντας ότι το σύστημα AI-matchmaking παρέχεται από τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο.

Οι χρήστες καλούνται να κάνουν ένα “διαγνωστικό τεστ αξιών“, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα να βάλουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού συντρόφου.

“Με βάση τις αξίες σας και τις αξίες που αναζητάτε σε έναν σύντροφο, οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν με τη διενέργεια ενός διαγνωστικού τεστ, η τεχνητή νοημοσύνη θα σας συστήσει ένα συμβατό άτομο. Αυτό που δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο από την εμφάνιση ή τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες συναντήσεις”, αναφέρεται.

Η εφαρμογή κέντρισε την προσοχή ακόμη και του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο X, πρώην Twitter: “Χαίρομαι που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνωρίζει τη σημασία αυτού του θέματος. Αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα, η Ιαπωνία (και πολλές άλλες χώρες) θα εξαφανιστούν!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα