Η Ουγγαρία θα εγκρίνει τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Διαβάζεται σε 4'Από στιγμή σε στιγμή, το ουγγρικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” σχεδόν δύο χρόνια μετά την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- 26 Φεβρουαρίου 2024 15:31
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμένεται τελικά να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – δίνοντας τέλος σε μήνες αβεβαιότητας και διπλωματικών διαφωνιών – σχεδόν δύο χρόνια αφότου η ιστορικά ουδέτερη χώρα υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Η ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα μεταξύ 16:00 και 18:00 τοπική ώρα (15:00 και 17:00 ώρα Ελλάδας) όπως αναφέρει ο Guardian, ακολουθεί τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, και του Ούγγρου ομολόγου του, Βίκτορ Όρμπαν, κατά την οποία συμφώνησαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους – λέγοντας ότι είναι “έτοιμοι να πεθάνουν ο ένας για τον άλλον”.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μια νέα στρατιωτική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας θερμής αλλά αυστηρά σκηνοθετημένης κοινής συνέντευξης Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα, στην οποία η Σουηδία υποσχέθηκε να πουλήσει τέσσερα νέα αεροσκάφη Gripen για να προστεθούν στα 14 που έχει ήδη αγοράσει η Ουγγαρία.
Η Τουρκία έδωσε την έγκρισή της για την επικύρωση του ΝΑΤΟ από τη σκανδιναβική χώρα τον περασμένο μήνα, αφήνοντας την Ουγγαρία την τελευταία χώρα που απέμενε να το πράξει – παρά τις διαβεβαιώσεις του ακροδεξιού ούγγρου πρωθυπουργού ότι δεν θα ήταν το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που θα υπέγραφε.
Η στροφή ήρθε αφού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Fidesz πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να τεθεί το θέμα στο ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν αυτό ανοίξει ξανά μετά τις χειμερινές διακοπές του.
Από την αίτηση ένταξης, στην τελική ευθεία δύο χρόνια μετά
Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, σε μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας της που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει σε απογοήτευση τα μέλη της συμμαχίας καθώς ο Όρμπαν, έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Η ψηφοφορία για τη Σουηδία θεωρείται ότι θα είναι η τρίτη στην ημερήσια διάταξη της ημέρας στο κοινοβούλιο, μετά την εναρκτήρια ομιλία του Όρμπαν σχετικά με τις προτεραιότητες για την άνοιξη και την υποβολή της αίτησης της απερχόμενης προέδρου Katalin Novák να εγκαταλείψει τη θέση της μετά την πρόσφατη παραίτησή της.
Εάν, όπως αναμένεται, το κοινοβούλιο ψηφίσει “ναι”, κάτι που απαιτεί απλή πλειοψηφία, η απόφαση θα σταλεί στη συνέχεια στον προσωρινό πρόεδρο της Ουγγαρίας, τον Λάζλο Κοβέρ, ο οποίος έχει στη συνέχεια πέντε ημέρες για να υπογράψει την απόφαση και να την αποστείλει στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Όταν η Φινλανδία, η οποία υπέβαλε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία τον Μάιο του 2022 και εντάχθηκε επίσημα τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η διαδικασία αυτή διήρκεσε τρεις ημέρες.
Η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθυστέρησε εν μέσω αντιρρήσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να ενημερώνεται για την επικύρωση μιας νέας χώρας από τα κράτη μέλη. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας καλεί τη νέα χώρα να προσχωρήσει στη συνθήκη, η οποία στη συνέχεια αποστέλλεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο την καλεί επίσημα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Μετά την επίσκεψη του Κρίστερσον στη Βουδαπέστη, ο Όρμπαν χαιρέτισε “μια νέα φάση συνεργασίας μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας”.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι έκανε τη χώρα του να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Όρμπαν είπε: “Το να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε ο ένας για τον άλλον. Βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Το να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με τον κατάλληλο ρυθμό ήταν σοφό”.
Σηματοδότησε μια στιγμή ορόσημο για τη μετριοπαθή κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Κρίστερσον, που υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, η οποία παλεύει με το ζήτημα του ΝΑΤΟ από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτισσας Μαγκνταλένα Άντερσον το 2022.
Ο Κρίστερσον δήλωσε την Παρασκευή: “Σεβόμαστε ο ένας τις διαφορές του άλλου και μερικές φορές καταλήγουμε σε καλούς συμβιβασμούς. Τώρα μπαίνουμε επίσης σε κοινή νατοϊκή συνεργασία με τη στάση ακριβώς να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ο ένας για τον άλλον σε μια επικίνδυνη εποχή”.